280 forint alatt van az euró

2012.07.30. 13:49

A gyenge reggeli kezdés után, amikor 281 körül állt az euró árfolyam, a délután elejére megerősödött a forint, nem sokkal egy óra után 279,8 forintért adtak egy eurót amivel idei csúcsot ért el a forint. A dollárral szemben nem volt kimutatható változás, továbbra is 227,9 körül állt az árfolyam, a svájci frankkal szemben viszont  kis erősödés volt, 232,9 forintot kellett adni egyért a korábbi 234,3-hoz képest.

Samu János a Concorde elemzője szerint egyértelműen az előző hét közepe óta tartó fejlemények azok amik erősítik a forint pozícióit. Nem hazai fejlemények miatt alacsony most az euróárfolyam, hanem a kedvező nemzetközi hírek miatt és a nyugati piacokon tapasztalható jó hangulat hatására.

Amire figyelni kell majd, hogy Mario Draghi EKB elnök által keltett pozitív hangulat mennyiben marad tartós, mennyire tudnak majd az EU vezetői eleget tenni korábbi vállalásaiknak és ígéreteiknek. Az EKB csütörtökön ülésezik és amennyiben addig nem lesznek nagyobb fejlemények az elemző szerint elképzelhető, hogy kitart a forint erősödése.

A forint erősödését segíthette az is, hogy az Európai Bizottság hozzájárult a magyar likviditás-támogatási program, valamint a pénzintézetek javára nyújtott feltőkésítési program újabb hosszabbításához. A hétfői brüsszeli bejelentés szerint a testület mindkét program esetében ez év végéig történő hosszabbítást engedélyezett, miután úgy ítélte meg, hogy azok továbbra is összhangban vannak a nemzetközi pénzügyi válság idején érvényes európai uniós állami támogatási szabályokkal.

A három éve indult, már többször meghosszabbított likviditás-támogatási program keretében az állam kölcsönöket nyújt magyar pénzügyi intézményeknek, hogy a súlyos likviditási hiány ellenére lehetővé tegye számukra a reálgazdaságnak történő hitelezés fenntartását. A másik csomag fő eleme a feltőkésítési intézkedés, amely osztalékelsőbbségi részvények fejében friss tőkét tesz elérhetővé a hitelintézetek számára.