A kormány megvédené a PPP beruházásokat

2012.07.30. 12:37

A kormány megtette a szükséges lépéseket huszonegy PPP-sportlétesítmény megvalósítására alapított projekttársaságok stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánításához. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szerint az elővigyázatossági intézkedést a kabinet azért látta indokoltnak, mert a magáncégek finanszírozási problémái és tartozásállománya miatt nem zárható ki a felszámolási eljárás vagy csődvédelem lehetősége.

A PPP-sportlétesítmények megvalósítására alapított projekttársaságok stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánításával az esetleges felszámolásuk különleges, egységesített eljárásrend szerint, állami felügyelet mellett mehet végbe. A jogutód nélküli megszüntetési eljárások gyorsabbak és átláthatóbbak lehetnek. A társaságok védelme kiemelt nemzetgazdasági érdek, általános szabályok szerinti felszámolásuk súlyosan megnehezíthetné vagy megakadályozhatná a részvételükkel megvalósított sportberuházások korábban elhatározott kiváltását.

A projekttársaságok összesen 31 létesítményre (16 tanuszoda, 13 tornaterem, 1 sportközpont, 1 tornacsarnok) kötöttek építési- és üzemeltetési szerződést. A cégek finanszírozási problémáit bevételeik csökkenése okozta, tartozásállományuk több esetben kezelhetetlen mértékűvé nőtt.

Az NFM szerint a kormány júniusban döntött arról, hogy ebben az évben 15 milliárd forintot biztosít a PPP-konstrukcióban megvalósult sportprojektek lezárására. A kilépéshez szükséges előkészületek megtörténtek: a 34 sportlétesítmény jogi és műszaki felülvizsgálatát a tárca elvégezte, az erre vonatkozó tárgyalások előrehaladott állapotban vannak.

Határozott kormányzati szándék minél több, az állam számára előnytelen PPP-szerződés lezárása a rendelkezésre álló forrásból. Ennek eszköze elsősorban a lejárt pénzintézeti követelések megvásárlása lehet. Ha erre nincs mód, a szerződések megszüntetése és a létesítmény állami tulajdonba vétele jelenthet megoldást.