Töröcskei: Hitelszövetkezetekre van szükség

2012.07.31. 15:26

Létre kell hozni Magyarországon a hitelszövetkezetek rendszerét, amely a kis- és középvállalkozókat segíti abban, hogy pénzhez jussanak, mondta Töröcskei István, az Államadósság  Kezelő Központ vezérigazgatója kedden Fülöpházán, a Megújuló Hangya-2010 Szövetkezet által szervezett fórumon.

Töröcskei István, aki a Megújuló Hangya-2010 Szövetkezet elnöke is, hangsúlyozta: a rendszerváltás óta mindenki beszélt a kis- és középvállalkozók megsegítéséről, valójában azonban soha nem kaptak jelentős támogatást. Aránytalanul nagyobb támogatást kaptak az elmúlt évtizedekben a nagyvállalatok, tette hozzá.

Úgy vélte, a pénzügyi szektorban "a multik kivonulása tény, hiszen már nem tudnak extraprofitra szert tenni. Nekünk kell saját magunkat megszervezni". Töröcskei István elmondta: a hitelszövetkezetekben a tagok összerakják a pénzt, majd azt kezdik forgatni, és egymásnak biztosítják az átmeneti forgóeszköz szükségletet. A hitelszövetkezetek csak a tagoknak nyújtanak kölcsönt.

Az üzletember fontosnak nevezte, hogy a hitelszövetkezetekben a tagok egymást is ellenőrzik, így nagyobb a pénzügyi fegyelem, a visszaélések lehetősége csökken. Szerinte az utóbbi időben a szabad pénzek jelentősen csökkentek, ennek ellenére mindig van bizonyos összegű szabad pénz, amelyet ha a közösségbe beadnak és megforgatják, akkor mindenki jobban jár.