Megrohamozták a pénzváltókat

2012.08.01. 16:07
Az utóbbi napokban egyértelműen megnőtt a forgalom a pénzváltókban, több helyen is sorok álltak a váltóhelyek előtt. A megnövekedett érdeklődés minden hasonló mértékű árfolyammozgásnál megjelenik, a nyári időszakban pedig egyébként is nagyobb szokott lenni a forgalom.
    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    A tíz hónapos csúcson lévő forint kapóra jött azoknak, akik nyaralásukhoz egyébként is eurót akartak venni. Az Index által megkérdezett pénzváltók egyértelmű forgalomnövekedésről számoltak be, egy budapesti Exclusive Change munkatársa azt mondta, euró mellett főleg horvát kunát vesznek az emberek. A kisebb váltóknál az is előfordulhat, hogy nap közben kifogynak egy-egy valutából, amit újra kell pótolni, akár naponta többször is. Az árszabás pénzváltónként eltérő lehet, a nagy árréssel dolgozóknak kevesebbszer kell átírni az árfolyamjelző táblát. A horvát kunát nap közben 33,72 forint körül vették, eladási ára 41,22 forint körül alakult. Az euró vételi árfolyama 270,71 forint körül alakult, az eladási ára 293,27 forint körül.

    A nyaralók mellett akadnak olyanok is, akik spekulációs céllal vásárolnak eurót, bízva abban, hogy a jelenlegi 280 forint alatti szint nem tart ki sokáig és később, a forint gyengülése után nyerni tudnak az árfolyamon. A spekuláció ugyanakkor kétirányú, mások ugyanis éppen az euró további gyengülésétől félnek, és inkább most megszabadulnak a náluk lévő valutától.

    Bár a forint kissé gyengült szerda reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben, az euró 281,70 forintra erősödött a kedd esti 280,90 forintról, délután ismét erőre kapott, 279,98 forinton is járt az árfolyam. A dollárt szerda reggel 229,20 forinton jegyezték az előző esti 227,90 forint után, a svájci frank 234,52 forinton forgott a keddi 233,70 forinttal szemben. Délután a dollár 227,55 forintot ért, a frank 233,30 forintot.

    A devizatőzsdéket bizonytalanságban tartja, hogy egymásnak ellentmondó értesülések keringenek a piacon az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki ülésének kimeneteléről. Mario Draghi jegybankelnök egy múlt heti határozott hangú nyilatkozata azzal kecsegtetett, hogy az EKB elszánta magát az európai adósságválság enyhítésére, és újrakezdi a gyengélkedő országok állampapírjainak vásárlását, hogy lenyomja a hosszabb távon megfizethetetlenül magas kamatokat. Elemzők szerint, ha az EKB kormányzótanácsa nem hoz érdemi döntést, akkor az amúgy is gyengülésre hajlamos euró esni kezdhet, magával húzva a régiós devizákat.