Retteg a dohánypiac az adóemeléstől

2012.08.03. 15:20

A kormány által júliusban bejelentett tervezett jövedékiadó-emelés sokkolja a magyar dohánypiac szereplőit. Sánta János, a Continental Dohányipari Zrt. elnökét szerint a magyar tulajdonú dohányipari társaság alapvetően egyetért a sajtóban megfogalmazott aggodalmakkal, mely szerint a drasztikus mértékű adóemelés súlyos piaci zavarokhoz vezethet.

Az uniós szabályok szerint Magyarországnak a cigaretta tekintetében 2018-ig, a fogyasztási dohányra pedig 2020-ig kellene fokozatosan elérnie azt az adómértéket, amelyet a most elfogadásra javasolt törvénytervezet alapján már 2013-ban egy csapásra elérne a kormány. Az elnök szerint a már 2013-ban érvényesülő várhatóan dobozonként 140 forintos, azaz 30 százalékot meghaladó jövedékiadó-emelés csak az egyik probléma. Ennél még nagyobb az, hogy a kormány tervei a fogyasztási dohányt sújtanák aránytalan mértékben.

Sánta János szerint azok, akik a feketepiac előretörésétől félnek, jobb, ha azt támogatják, hogy a fogyasztási dohány adójának mértéke ne haladja meg a cigaretta adójának felét. Így garantálható ugyanis, hogy még marad a piacon olcsóbb, de adózott, legális termék.

Az elnök szerint nem kizárt, hogy igazából egyes nagyobb dohánygyártók lennének érdekeltek abban, hogy minél nagyobb mértékű adóemelést hajtsanak végre Magyarországon. A mostani tervek miatt ugyanis a tőkeerős külföldi cégek abban bízhatnának, hogy ők túlélik a piac összeomlását, s egy belföldi szereplőktől megtisztult magyar dohánypiacon kezdhetnék újra a profittermelést.

A trafiktörvény javaslattal kapcsolatban a dohánygyár elmondta, hogy tudomásuk szerint nem született az unióban jogi kifogás azzal szemben. A sátoraljaújhelyi cégcsoport az észak-magyarországi városban működteti az egyetlen magyar tulajdonban lévő dohánygyárt. A gyár mintegy 250 embernek ad munkát, és múlt évi árbevétele meghaladta a 14,1 milliárd forintot. A teljes cégcsoport körülbelül 600 főt foglalkoztat Magyarországon.