Több ezer bankkártya tűnt el

2012.08.07. 07:35

Két negyedév drasztikus, összesen több mint 125 ezres csökkenése után az idén a második negyedévben mindössze 6685 bankkártya került ki a forgalomból, írja a Napi Gazdaság. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a hitelkártyák aránya 16,19 százalékra mérséklődött, 1,221 millió hitelkártyával szemben 7,543 millió darab betéti kártya volt forgalomban.

Június végén a forgalomban lévő bankkártyák 78 százaléka már a magasabb biztonsági követelményeknek megfelelő áramkörrel volt ellátva, míg egy évvel korábban még csak 53 százalék. Az utolsó három hónapban 362 ezer plasztikra került chip. Az elfogadóhálózat szintén megújult: a piacon lévő összes ATM képes a chipolvasásra, míg a kereskedelmi egységekben működő POS-készülékek közül mindössze 625 nem tud chipet olvasni.

A POS-hálózat folyamatosan bővül, a második negyedévben 2786 új készüléket telepítettek, így a teljes hálózat immár 78.992 darabból áll.

Az MNB lkorábbi, a fizetési rendszerről szóló jelentése szerint a készpénz még mindig nagy szerepet tölt be a gazdaságunkban, pedig évente 106 milliárdot spórolna meg a társadalom, ha a készpénzes és csekkes fizetéseket felváltaná az elektronikus tranzakciók.

Az elektronikus fizetés elterjedésének egyik fő gátja, hogy az ország egyes régióiban, illetve a társadalom egyes szegényebb rétegei számára az alapvető pénzforgalmi szolgáltatásokhoz (pl. fizetési számla, kártyával történő fizetési lehetőség) való hozzáférés nem megoldott.