Milliós bírságok a soltvadkerti takarék csődjéért

2012.08.08. 07:24

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete komoly bírságokat szabott ki a nyár elején csődbe ment Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet volt vezető állású személyeire, írja a Napi Gazdaság. A felügyelet I. Tibornét, a takarékszövetkezet volt ügyvezető igazgatóját 3 millió, T. Józsefné volt pénzügyi és számviteli ügyvezetőt 4 millió, Ó.-K. Gábort, a takarék volt üzletági ügyvezetőjét és P. Andrást, volt felügyelőbizottsági elnököt 5-5 millió, míg H. Béla volt igazgatósági elnököt 10 millió forintos bírsággal sújtotta.

Az indoklás szerint a felügyelet a pénzügyi intézmény vezető állású személyének felelősségére vonatkozó jogszabályi előírások súlyos megsértése és a PSZÁF tavaly július 28-án, a takarék tőkehelyzetének rendezésére vonatkozó határozata azon pontjának semmibevétele miatt szabta ki. Ez a határozat többek között arra kötelezte a takarékot, hogy idén december 31-ig érje el és ezt követően folyamatosan tartsa fenn az előírt többlet-tőkekövetelményt.

A PSZÁF ennek érdekében tavaly nyáron az igazgatóság által megtárgyalt és a felügyelőbizottság által jóváhagyott, határidőket és felelősöket is megjelölő helyreállítási terv elkészítésére kötelezte a takarékot. A mostani bírságszórás azt jelzi, hogy ennek a határozati pontnak nem felelt meg a takarék vezetősége.

Közben nagy kárt okozó csalás gyanúja miatt indított eljárást a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezetnél a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság május 24-én, amelyet június 1-je óta a Nemzeti Nyomozó Iroda folytat, miután kiderült, hogy az Air Control Hungary Találmány- és Szabadalomhasznosító Zrt. nevű, a takarékszövetkezettel azonos címen működő, Seychelle-szigeteken bejegyzett Insy Inc. által alapított, ma panamai hátterű cégben H. Béla mellett más soltvadkerti vezetők is tagok voltak − a cég árbevétel nélkül 910 millió forintnyi tőke felett diszponált.  A Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet 17 ezer ügyfelének csaknem 32 milliárd forintnyi beragadt betétet fizetett ki az Országos Betétbiztosítási Alap.