Kemény bírálatot kapott a kormány az ÁSZ-tól

2012.08.09. 12:53

Nem használták fel az elvárható hatékonysággal az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) 2007-2011 között, a vidéki életminőség javítására, valamint a helyi közösségek megerősítésére rendelkezésre álló 270,2 milliárd forint forrást, jelentette ki Warvasovszky Tihamér, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) alelnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Az elvégzett vizsgálat eredményeit ismertetve kiemelte: a forráslekötés, azaz a kötelezettség-vállalás mértéke 60 százalék körüli volt 2011 végén, míg a kifizetések aránya alig haladta meg a 20 százalékot.

Ennek következtében a vidéki térségekben nem nőtt az egy főre jutó GDP, a munkanélküliség nem csökkent, illetve sem az aktivitási, sem a foglalkoztatási rátában nem történt pozitív elmozdulás, a befejezett projektek alacsony száma miatt.

Ezért az ÁSZ felhívta a vidékfejlesztési miniszter figyelmét az ÚMVP eredményességét és hatékonyságát mérő mutatók felülvizsgálatára, valamint a támogatási rendszer működési mechanizmusának felgyorsítására - tette hozzá az ÁSZ alelnöke.