Hatalmas bukás eddig az ócsai adóslakópark

2012.08.12. 18:35 Módosítva: 2012.08.12. 18:42
Tovább csúszik az ócsai szociális lakópark kivitelezése, írja a Napi Gazdaság. Egy hete volt a közbeszerzési eljárás harmadik fordulója, de az eredményhirdetés elmaradt. Az elvártnál magasabb kivitelezői árajánlatok patthelyzethez vezethetnek.

Az események tempójából ítélve úgy tűnik, legkorábban is csak novemberre készülhetnek el az eredetileg tavaszra tervezett, majd később nyár végi átadásra módosított ócsai bérlakóházak, melyekkel a kormány a bajba jutott devizahiteleseken próbál segíteni. A közbeszerzési pályázat harmadik fordulója sem hozott eredményt, nem dőlt el, hogy ki lesz a kivitelezője az első 80 darab könnyűszerkezetes háznak és az infrastruktúrának. A Napi információi szerint ismét a magasra szabott kivitelezési ár miatt halasztódik a döntés (szakmai berkekből úgy hírlik, hogy a kormány elvárása a bruttó 150 ezer forintos négyzetméterár).

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága még áprilisban hirdette meg a gyorsított tárgyalásos, kétfordulós közbeszerzési eljárást, de az elő két fordulónak is az ár volt a sarkalatos pontja. A kérdésre, hogy mikor születik döntés, a Napi a tárcától nem kapott választ.

Az Ócsa határában, az összesen 500 szociális lakás céljára kijelölt terület 22 hektárján 80 családi ház épül fel, egyenként 1000 négyzetméteres telken, információnk szerint könnyűszerkezetes technológiával. Közülük 10 lesz 70 négyzetméter alapterületű, 20 darab 60 négyzetméteres, 50 ház pedig 50 négyzetméter alapterületű. Eredetileg 80 négyzetméteresek is épültek volna, ám ilyen a projekt első lépcsőjében végül nem készül. A házak mellett a nyertes kivitelező(k)nek ki kell építeni a teljes infrastruktúrát is, ami 15 ezer négyzetméter utat, 1200 négyzetméter kerékpárutat, a terület közvilágítását, víz- és csatornahálózatát foglalja magában.

Az eredményhirdetéstől számítva 13 hét áll a nyertes rendelkezésére, hogy a lakóépületeket − közmunkások bevonásával − kulcsrakészre megvalósítsa. Bár a szempontokat már kidolgozták, még nem választották ki a lakóparkba költöző 80 családot sem, akik bérlőként foglalják majd el a lakóingatlanokat. Az éves lakbér a kormányszóvivő közelmúltbeli nyilatkozata szerint az új ingatlanok forgalmi értékének 1 százaléka lesz.

A településen már várják a parkba települő családokat: Horváth Tamás alpolgármester szerint az elektromos művek már felállította a területen a villanyoszlopokat, a telkeket is kijelölték, s várják, hogy a tendergyőztes megkezdje a földmunkákat: szerinte a jövő héten biztos lesz döntés. Ócsa egy új bölcsődével gyarapodik, ennek építéséhez pályázattal nyertek vissza nem térítendő uniós forrásokat, így a lakópark bölcsődéjének felépüléséig is tudják fogadni a lakóparki kisdedeket is, sőt óvodabővítésre is pályáztak.

Mivel az információk szerint könnyűszerkezetes technológiával épülnek az ócsai lakóházak, s a hírek szerint a kormány által elvártnál magasabbra szabott kivitelezői ár miatt késik a győztes pályázó kiválasztása, megkérdeztük két hasonló technológiával dolgozó szervezet vezetőjét a témában. Hársasi Tibor, a közel 40 hazai kis- és középvállalkozást tömörítő Könnyűszerkezetes Házépítők Egyesülete elnöke elmondta: sajnálatos, hogy a kormány kizárta a kisvállalkozásokat a projektből, hiszen tagjaik a tervezéstől a kivitelezésig szintén teljes körű házépítési szolgáltatást nyújtanak. A megrendelések száma az elmúlt három évben 60−90 százalékkal csökkent, s ez az állami megrendelés helyzetbe hozta volna a kkv-kat, ám a meghirdetett közbeszerzés kizárta őket.

A kormány által elvárt bruttó 150 ezer forintos négyzetméterárral kapcsolatban megjegyezte: bár az építőanyagárak egyre emelkednek, a nehéz gazdasági helyzetben cégeik a piac elvárásainak megfelelő áron dolgoznak, tehát egy ilyen nagy megrendelés esetén elfogadták volna a viszonylag nyomott négyzetméterárat. Kárpáti József, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) könnyűszerkezet-építő szakmai tagozatának elnöke úgy látja: az elkészült mintatervekben a lakóépületek ugyan tetszetősek, de inkább egy falusi skanzen kiépítésére hasonlítanak, semmint a hatékonyságról, fenntarthatóságról szólnának.

Az elvárt 150 ezer forintos kivitelezési négyzetméterár szerinte csak a kalákában történő kivitelezés esetén tartható, s csak akkor, ha az épület négyzet alapterületű. Lehet ilyen áron kivitelezni, de akkor az elvárás is ilyen alacsony színvonalú legyen − tette hozzá. A mai minimumkövetelményeknek megfelelően egy négyzetméter négyzet alapterületű épület 160 ezer forint plusz áfa áron valósítható meg, vagyis 210 ezer forintos négyzetméterárból hozható ki. Az Ócsára tervezett lakóépületek eltérnek az ideális négyzet alaprajztól, amiből következik, hogy egy négyzetméterre több anyagot kell több munkaórával beépíteni, tehát a formájuk árnövelő.