Hirtelen lett egy nagy csomó pénzünk

2012.08.12. 14:36 Módosítva: 2012.08.12. 18:00
Nyugodt hetet zárt a világgazdaság, a tőkepiacok kereskedési adatai és a gazdasági hírek alakulása is arra utal, hogy a befektetők a héten is Londonra figyeltek és aranylázban égtek, de nem piaci okok miatt. A történelmi mélypontokra süllyedő Magyar Telekom talán jobban járt volna, ha ki sem nyit a tőzsde, a költségvetésről viszont jó hírek jöttek: hatalmas többlettel, váratlanul jó egyenleggel zárta az állam a júliust.

Tőzsdetörténelmet írt a Magyar Telekom a héten, bár kétes a dicsőség: a telekomcég papírjai, amelyek februárban még 600 forint közelében mozogtak, 400 forint alá süllyedtek azt követően, hogy a menedzsment negatív jövőképet festett a negyedéves gyorsjelentésben. A 386 forintos új mélypontról a pénteki zárásig végül 391-ig drágult az MTelekom, de így is brutális árfolyamveszteségben van a papír: egyetlen hét alatt 21 forintot csökkent az ára.

Holott egyébként a budapesti tőzsde a csekély nyári forgalomban – amit ezúttal valószínűleg tovább mérsékeltek a londoni olimpia eseményei – jól teljesített, a BUX 1 százalékot emelkedett a mögöttünk hagyott héten. A tőzsdeindexet, mint látható, az OTP számottevő javulása húzta fel, a bankpapír 4,1 százalékot erősödött az elmúlt öt napban.

   31. heti záró  32. heti záró
 BUX 17 646 17 839
 OTP 3565
3735
 Mol 16 950 16 995
 Richter 39 350 40 400
 Magyar Telekom 412 391

A nemzetgazdasági miniszter szintén jóleső érzésekkel zárhatja a hetet. Nemcsak azért, mert lengyel példa mutatja, hogy ha a magánkassza tagoknak fájdalmasan, és a lengyelek számára is fájó okok miatt, de mégis csak terjed a matolcsyzmus. Aztán ennél is jobb hír, hogy váratlanul nagy többlet van a költségvetésben, az államháztartás hiánya így 76 százalékra csökkent. A forint a héten, részben a jó hírek hatására, újabb csúcson járt, 276 forint alatt is volt az euróárfolyam.

Az állam persze mindent meg is tesz a sikerekét: az adóhivatal revizorai erőt és fáradságot nem kímélve nyaralásnak látszó munkát végeznek a Balatonon és lecsapnak dőzsölő nyugdíjasra (nemcsak a magyar adórevizor kapcsolt magasabb fokozatba a héten, a horvátok vérdíjat tűztek ki az adócsalókra). Jót tett a költségvetésnek az is, hogy megszűnünk táppénzcsalóknak lenni, de ha ez se lenne elég: az NGM különféle intézmények, így az egyetemek körmére néz költségvetési felügyelőkkel. Gőzerővel készül a kormány az e-útdíjra is: van már törvénytervezet és a tervezett 800 millió helyett 1,3 milliárd forintért szakértő is.

A szigor és a keménység kell is. Hiszen nem jöttek haza az offshore milliárdok, és a gazdaság kormány által töretlenül vizionált bővülése sem látszik. Az ipari statisztika szerint még mindig hiányoznak a Mercedesek – de talán majd a fürgedi használtgumi-táskák! – ráadásul sajnos megtorpant a német gazdaság.

És ha ez nem lenne elég: a héten fizetnünk kellett az IMF-nek a meglévő államadósságunk pedig mindinkább egy kézben koncentrálódik (és nemcsak fizettünk, hanem állítólag már csináljuk is a nekik tetsző költségvetést bár az OTP elemzői szerint csak akkor kell nekünk a hitelmegállapodás, ha csődveszélybe kerülünk). Apropó, IMF: a Nemzetközi Valutaalap a héten is a hírek főszereplője volt. Hiszen Románia is megkezdte az IMF-hitel törlesztését – aztán viszonta nyakán maradtak az állampapírjai –, és megdicsérték a görögöket. Akiket viszont csúnyán leszólt az S&P hitelminősítő, amely elemzői vélemények szerint ezzel csődbe is küldheti az országot, amelyről persze két éve mindig ezt mondják.

Csődközeli helyzetben érzi magát a magyar is: A héten kiderült, hogy soha nem volt ennyi folyószámlahitelünk ls az a nem meglepő tény is, hogy fizetési gondjai vannak az árfolyamgátat választók többségének (azt viszont harmaduk nem tudta, hogy később növekszik majd a törlesztőrészlete). Máshol bezzeg már tízéveseket tanítanak a gazdagságra, igaz, ez a fejlett nyugaton van. Persze az is ott van, hogy egy 150 éves bankot pénzmosással vádolnak, és ezzel szintetönkreteszik. Tönkretett pénzintézet nálunk is van, aa soltvadkerti takarék csődjéért a héten ki is rótt néhány milliós bírságot a PSZÁF, amely azzal is foglalkozhat talán, hogy nehéz összehasonlítani a bankbetéteket (Szerbiában egyébként letartóztatások is követtek egy bankcsődöt).

No, és vissza a csődre. A februárban leállt Malév örökségét közben hiába próbálja értékesíteni az állam, a repülési jogok többsége, úgy tűnik, senkinek nem kell. A szintén bedőlt Jeans Club kézzelfoghatóbb vagyont, nagyjából kétmilliárdnyit hagyott maga után, ezt most kiárusítják. És kiárusítottWarren Buffett is: a befektetési guru cége 1,2 milliárd dollárral több részvényt adott el, mint amennyit vett az elmúlt negyedévben. Egy másik guru, Soros György pedig 82 évesen ismét házasságra adja a fejét, leendő felesége fele annyi idős, mint ő.

Nekik aligha lesz gondjuk azzal, hogy kifizessék az esküvői számlát, ám a világ népességének többsége aggódhat. A nagy szárazság miatt kevés lesz idén a gabona a világpiacon, ezért nemzetköti szakértők már arról beszélnek, hogy komoly drágulások várhatók, és megismétlődhet az élelmiszerválság. Nekünk magyaroknak mondjuk nem kell kétségbe esnünk, ha beüt a krach, majd esszük az új magyar hungarikum-várományost, a rögös túrót.

És mielőtt elgondolkodnánk, hogy rögös túrónak milyen is a háta, gyorsan nézzük, mi volt még a héten: kiderült, hogy állami banktámogathatjaa Járai-biztosítót, megtudhattuk, hogy melyek a legnépszerűbb magyar városok, megkapta a lehető legnagyobb bírságot a szemétkedő ingatlanhirdető portál és kiderült, hogy megússza a pert a Goldman Sachs Amerikában, holott tudták, hogy szemét, bóvli befektetésnek számítottak a 2008-as válságot kirobbantó értékpapírok, amiket árultak.