Gergely
6 °C
23 °C

Több mint 1,3 milliárdért szakértik az e-útdíjat

2012.08.12. 08:04

Egyetlen ajánlattevőként a MultiContact – Clarity Konzorcium nyerte az Állami Autópálya Kezelő Zrt. által kiírt, az Elektronikus Útdíjszedési Rendszer (ED) bevezetéséhez kapcsolódó pénzügyi és műszaki szakértői szolgáltatások nyújtására kiírt hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzést.

A legutóbbi Közbeszerzési Értesítőben megjelent közlemény szerint a megbízási keretszerződés alapján a nyertes feladata különösen a rendszer tervezéséhez, kiépítésének előkészítéséhez, kivitelezéséhez, üzemeltetéséhez, valamint finanszírozásához, továbbá a díjszedési és díjellenőrzési feladatokhoz köthető pénzügyi és műszaki szakértői szolgáltatások elvégzése.

A jogviszony kiterjed a  közbeszerzési eljárások támogatására, valamennyi kapcsolódó pénzügyi és műszaki kérdés megválaszolására is.

Az ellenértéket az ajánlatkérő 810 millió forintra becsülte. A nyertes ajánlattevő konzorcium viszont 1 milliárd 348 millió 650 ezer forintért vállalta a feladatot.

Az elektronikus díjszedést - a tervek szerint - a gyorsforgalmi utakon, valamint az országos közúthálózat főúti külterületi  szakaszain vezetik be a 3,5 tonna megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárművekre 2013. július 1-jével. A díj a korábbi  díjpolitikai alapelvek aktualizálásával, az Európai Unió érintett intézményeivel való egyeztetést követően alakul ki.