Befagyott a magyar piac

2012.08.13. 16:09
A cégek bizalmatlanok és a kilátásaikat negatívan értékelik. A legfőbb akadályok a kereslethiány, a bizonytalanság és a nem elég világos gazdasági rendeletek.

A Kopint-Tárki Konjunktúrakutató nyári feldolgozóipari felmérésén a vállalatok helyzete Magyarországon a százas skálán csak 26 pontot ért el. A kilátásokat mutató mérőszám is alig javult, jelenleg 36 ponton áll. A termelési prognózisok pontosan a 2009-es válság szintjén vannak. A belföldi rendelésállomány történelmi mélyponton, 11 ponttal zárta az elmúlt negyedévet, ami gyakorlatilag a belföldi piac befagyását jelenti.

A tanulmány szerint az export rendelésállomány a stagnálást jelentő 50 ponton áll, ami ugyan jelentősen jobb, mint a válság idején mért 30 pont körüli szintek, de nagyon kevés olyan vállalat van jelenleg, amely az export bővülésére számít. A forint első félévi gyenge árfolyamának az exportra gyakorolt pozitív hatása ugyan nyáron kitartott, ám ez őszre megszűnhet. A kapacitáskihasználtság jelenleg még a jelen körülmények között kedvezőnek tekinthető 66%-os szinten mozog, ám emelkedni kezdett az alacsony kapacitáskihasználtságú vállalatok aránya.

A konjunktúra barométer, ami a feldolgozóipari vállalatok saját helyzetértékeléséből és a kilátásokból áll össze 31 ponton áll. Ez 3 ponttal kevesebb, mint az eddigi legalacsonyabb érték, amit még 2009-ben mért az intézet. A legrosszabb helyzetben a mikrovállalkozások vannak, az ő kilátásaikban tulajdonképpen nem található pozitív elem.

A 10 főnél többet foglalkoztató vállalatok eközben vegyesen állnak, a legtöbbjük stagnál, ám 11-50 illetve a 250 fő felett foglalkozató vállalatoknál a helyzet valamivel rosszabb, mint az 50-250 fős cégeknél, ahol azért akadnak jó mutatók is.

A kilátásokat leíró mutató, a bizalmi index továbbra sem képes elmozdulni a gödörből. Bár a mutató értéke 38 pont, ami 3 ponttal magasabb, mint az eddigi legalacsonyabb érték, a szezonálisan kiigazított index továbbra is történelmi mélyponton van. A különbség a válság idején mért bizalmi indikátorok és a mai mutató között az, hogy a gazdasági krízis gyors lefolyású volt, és a kilátásokban csupán egy 2-3 időszakán át tartó egyszeri sokkot okozott a feldolgozóiparban. A jelenlegi helyzet azonban másnak tűnik. Míg a válság idején a bizalmi index 4 negyedév alatt vissza tudott mozdulni 50 pont felé, úgy, hogy már fél év után emelkedésnek indult, addig 2011 júliusában 51 pontról 40 pontra eső bizalmi index azóta is folyamatosan csökken, közölte az intézet.

A termelésbővítést akadályozó tényezők közül leginkább a belső piac kereslethiánya jelent a akadályt. Második-harmadik akadályozó tényezőként a gazdasági környezet bizonytalanságát és a nem világos gazdasági rendeleteket jelölték meg a feldolgozóipari vállalatok. Rendkívül kedvezőtlen jelenség, hogy egymás után immár negyedik alkalommal jelenik meg a "nem világos gazdasági rendeletek", mint a termelésbővítést akadályozó tényező a harmadik helyen, megelőzve a finanszírozási problémákat is, írja a tanulmány