Építsetek autókat, százat, ezeret!

2012.08.14. 11:35
A piaci várakozásoknak megfelelő mértékben csökkent a GDP az idén a második negyedévben, az infláció azonban magasabb lett az előrejelzéseknél. Ez a banki elemzők szerint nem tesz lehetővé az alapkamat érdemi csökkentését. Mindenki az autógyárak beindulását várja.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) keddi közlése szerint Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2012 második negyedévében 1,2 százalékkal, kiigazított adatok szerint egy százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, az előző negyedévhez viszonyítva pedig 0,2 százalékkal gyengébben teljesített a gazdaság. A fogyasztói árak júliusban 5,8 százalékkal voltak magasabbak mint egy évvel korábban, míg az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal csökkentek.

Nyeste Orsolya, az Erste makroelemzője szerint továbbra is az export támogatja a gazdaságot, az alacsony belső kereslet és a beruházási aktivitás hiánya azonban rontja az adatokat. A növekedési kilátások sem jók, hiszen az eurózóna gazdasága nem tudja felpörgetni a nagyart, ráadásul a belső kereslet felpörgésére sem lehet számítani.

Az Erste elemzői ezért az eddigi, idei 0,5 százalékos gazdasági visszaesésre vonatkozó előrejelzésüket 0,8 százalékos csökkenésre rontották. Jövőre 1 százalék körüli GDP-növekedést várnak. Nyeste szerint az év második felében beindulhat a növekedés az alacsony bázisnak és az autóipari beruházásoknak köszönhetően.

Az infláció 5,8 százalékos mértéke meglepte az elemzőt, aki ennél alacsonyabbra számított, elsősorban a szezonális élelmiszerek nagyobb áresését jósolta. Az élelmiszerek áralakulása szerinte továbbra is inflációs kockázatot jelent. Hozzátette, hogy úgy látszik, a monetáris tanács külső tagjai sokkal inkább az ország kockázati megítélésének alakulását tartják szem előtt, mint az inflációt, legalábbis erre utal két külső tagnak a monetáris lazítás közelségéről szóló korábbi nyilatkozata. Szerinte ez is mutatja a monetáris tanács tagjai között, a folyamatok megítélésében meglévő ellentétet. Az elemző úgy vélte: az IMF/EU-megállapodás megkötéséig érdemi kamatcsökkentés nem valószínű, a monetáris lazítás a negyedik negyedévben kezdődhet meg.

Keszeg Ádám, a Raiffeisen Bank elemzője is úgy vélte, hogy a monetáris tanács külső tagjait kevésbé befolyásolja a magas infláció, azt az olyan egyszeri kormányzati intézkedéseknek tulajdonítják, mint a jövedékiadó-emelés és atávközlési adó bevezetése. Az elemző a fő inflációs mutatók mellett a maginfláció 5 százalék fölötti mértékére hívta fel a figyelmet, és ő sem lát lehetőséget érdemi kamatcsökkentésre.

Az elemző emlékeztetett arra, hogy a tavaly őszi jövedékiadó-emelés miatt az idei év vége felé már csökkenhet az infláció, de augusztusban és szeptemberben még magas marad, így a fogyasztói árak éves átlagos emelkedése az idén 5,6 százalék körül lehet. Felhívta a figyelmet arra, hogy a 7 fő csoportból 5-nél csökkent az infláció, ám a szolgáltatások és az évközi adóemelések hatása emelte az indexet.

Az elemző szerint a magyar gazdaság teljesítményének visszaesésére már az ipari adatokból lehetett következtetni, így a korábban a második negyedévre várt stabilizálódás a második félévre csúszik. Év vége felé már pozitív lesz a tendencia, az idei 1 százalék körüli visszaesés után a GDP jövőre 0,5 százalékkal bővülhet - tette hozzá.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzőjeelmondta, hogy szerinte a  várakozásoknál kissé rosszabb az 1,2 százalékos GDP-csökkenés, és a 0,2 százalékos negyedévi visszaeséssel a hazai gazdaság technikai recesszióba került. A termelési oldalon az információ, telekommunikáció és vendéglátás kivételével szinte minden ágazatban csökkenés, illetve stagnálás volt. A legnagyobb visszaesés továbbra is az építőipart jellemzi, míg a mezőgazdaság termelése a súlyos aszály miatt csökkent jelentősebb mértékben. Az ipari termelés gyakorlatilag stagnált.

A felhasználási oldalon a fogyasztás visszaesése felgyorsult, amit a kiskereskedelmi adatok is tükröznek, míg a beruházások feltehetően továbbra is visszaesést mutatnak, bár némileg csökkenő mértékűt. A gazdaságot így továbbra is az export húzza, annak ellenére, hogy a külső kereslet az európai adósságválság hatására romlott.

A következő negyedévekben lassú javulásra számít az elemző, ami nagyrészt a Mercedes termelésének fokozatos felfutása segíthet (a kecskeméti üzemben júliusban vezették be a második műszakot), míg az utolsó negyedévben termelésbe lép a GM motorgyártó üzeme is.

Amennyiben a forint árfolyama a jelenlegi szinteken stabilizálódni tud, a fogyasztás visszaesése feltehetően nem mélyül tovább. Az idei GDP előrejelzését a TakarékBank 0,7 százalékos visszaesésre rontotta, de jövőre továbbra is 1,5 százalékos növekedésre számítanak, részben bázishatások, részben az Audi üzem termelésbe állása miatt.

A régióban a cseh GDP szintén 0,2 százalékkal csökkent az előző negyedévhez, míg 1,2 százalékkal esett az egy évvel ezelőttihez képest. A szlovák gazdaság továbbra is dinamikusan, 0,7 százalékkal nőtt az első negyedévhez, míg 2,7 százalékkal az egy évvel korábbihoz képest. A román gazdaság 0,5 százalékkal nőtt az első negyedévhez, míg 1,2 százalékkal az egy évvel ezelőttihez képest - tette hozzá Suppan Gergely.