36 milliárd forintot kölhet el négy tárca

2012.08.15. 20:27
Összesen 35,8 milliárd forint maradvány változatlan célú felhasználását engedélyezte a kormány négy minisztériumnál, illetve az Országgyűlésnél – közölte a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat kapcsán a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A közlöny hétfői számában közzétett határozat értelmében a kormány hozzájárult ahhoz, hogy négy tárca, illetve az Országgyűlés Hivatala 2013. június 30-ig változatlan célra fordíthassa a tavalyi kötelezettségvállalással terhelt, de idén június 30-ig fel nem használt összegeket.

Az NGM közlése alapján 28,2 milliárd forint a maradvány a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál. A kormányhatározat szerint a pénz egyebek mellett az energiafelhasználási hatékonyság javítására, lakóépületek és környezetük felújításának támogatására, vasúti hidak és acélszerkezetek felújítására, illetve turisztikai célokra használható.

A Nemzetgazdasági Minisztérium fejezeténél 6,3 milliárd forint a maradvány. A pénz a többi között a bérlakásprogramra, külgazdasági, illetve közigazgatási fejlesztési feladatokra, valamint a területfejlesztés stratégiai tervezési feladataira fordítható.

A Vidékfejlesztési Minisztérium 707 millió forint maradványt használhat fel például az illegális hulladék-elhelyezés felszámolására, környezetvédelemmel kapcsolatos fejlesztések, illetve határon átnyúló vidékfejlesztési feladatok támogatására és a tanyafejlesztési programra.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 375 millió forint megmaradt pénzt fordíthat az Útravaló ösztöndíj programra, az Országgyűlés maradványa pedig 192 millió forint.

A nemzetgazdasági tárca tájékoztatása szerint a pénzeket egyebek mellett a felújítási munkálatok ütemezésének módosulása, valamint a közbeszerzési eljárások, a szakmai feladatok, illetve a pályázati elszámolások elhúzódása miatt nem tudták időben felhasználni.

Ha a kormány nem engedélyezte volna a maradványok felhasználását, úgy az elvonásról kellene rendelkezni. Az elvont előirányzat-maradvány a központi költségvetést illeti meg – közölte az NGM.