Ül a kormány a sok pénzén

2012.08.15. 08:56
Július végére tízhavi csúcsra ugrott a kormány Magyar Nemzeti Banknál tartott betéteinek állománya. Régen pihent ennyi pénze az államnak.

A Magyar Nemzeti Bank július végi - tegnap közzétett - statisztikai mérlege szerint a központi kormányzat jegybanknál tartott betéteinek záróállománya egy hónap alatt szokatlanul nagy mértékben, 394 milliárd forinttal 2059 milliárd forintra ugrott. Ez tavaly október vége óta a legmagasabb állományt jelenti,írja a Portfolio.hu

A júliusi nagy emelkedés döntő részben tranzakció jellegű növekedésből eredt, amint az az MNB által közzétett adatokból kiderül. Azt viszont nem tudjuk, hogy a 2059 milliárd forintnyi kormányzati MNB-betéten belül mennyit tesz ki a forint- és mennyit a devizaalapú betét.

Az állam az adósságfinanszírozás terén nemcsak erre a likvidnek tekinthető pénzre számíthat, hanem arra is, ami még megmaradt abból a hatalmas vagyontömegből, amit a magánnyugdíjpénztárak államosításakor megkapott. Itt a legfrissebb adatok sajnos csak a május végi állapotot mutatják, amely szerint 591 milliárd forintot tett ki ez a vagyontömeg. Ebből 390 milliárd forintnyi rész forintalapú, 201 milliárdnyi pedig devizaalapú eszközökben állt rendelkezésre. Az 591 milliárd forintnyi vagyontömeg különböző likviditású eszközökből állt össze, egyes részei rövid távon nem, vagy csak nehezen értékesíthetők, így szükség esetén adósságfinanszírozási célra sem feltétlenül vehetők figyelembe.

Amennyiben a két vagyontömeget (a kormányzati MNB-betéteket és a magánnyugdíjpénztári vagyonból megmaradt részt) együttesen vizsgáljuk, akkor is azt láthatjuk, hogy tavaly október óta nem állt az állam rendelkezésére annyi vagyon, mint most május végén (2538 milliárd forint). A kormányzati MNB-betét azóta bekövetkezett emelkedése miatt azt feltételezhetjük, hogy ez a pénztartalék még akkor is nőtt, ha lassú ütemben időközben is folytatódott a nyugdíjpénztári vagyonelemek értékesítése.

A júliusi kormányzati betétugrás amellett következett be, hogy a hetedik hónapban járt le két, összesen kb. 150 milliárd forintot kitevő jenkötvény. Múlt pénteken pedig a Nemzetközi Valutaalap felé törlesztett egy kb. 180 milliárd forintot kitevő hitelrészt az állam.

A legfrissebb kormányzati betét adatok alapján az állam még "kényelmesebb" pénzügyi helyzetben vághat neki az EU/IMF-tárgyalások szeptemberben várható újabb fordulójának. Éppen ez lehet az a háttér, ami miatt kérdéses lehet a kormányzati megállapodási szándék erőssége.