Vencel
13 °C
23 °C

Romokban a magyar ipar

2012.08.16. 08:30
Nehéz lesz megmenteni az magyar ipart, pedig a Mercedes gyár már beindult.

A piacon vért kétszázalékos növekedésnél kevésbé jó hónapot produkált a magyar ipar. Az ágazat termelése ugyanis idén júniusban csupán 0,6 százalékkal bővült az előző évhez képest - derül ki a KSH-nak az előzetessel megegyező részletes adataiból. Májushoz képest az egyhavi teljesítményváltozás 2,2 százalékos csökkenést mutat. A minimális javulás ellenére idén az első félévben az ipar termelés még mindig 0,4 százalékkal visszaesett a 2011-eshez képest,írja a Napi Gazdaság

Az ipari export 2012 első félévében 1,0, júniusban 6,2 százalékkal nőtt 2011-hez viszonyítva. Júniusban a feldolgozóipari export felét adó két alágazat közül a járműgyártás kivitele 15,5 százalékkal nőtt, míg a számítógépek és elektronikai termékek gyártása folytatta a több mint egy éve tartó visszaesését, és 0,3 százalékkal csökkent.

Így tehát már látszik az adatokban a kecskeméti Mercedes-gyár termelése beindulásának jótékony hatása, ám ez önmagában nem képes ellensúlyozni a negatív folyamatokat. Bár a májusi adatok kapcsán az NGM már egyenesen fordulatról beszélt, a piaci elemzők azonban ennél óvatosabbak voltak - és úgy tűnik, nekik volt igazuk.

Jelentős javulásra a következő hónapokban sem lehet számíthani. A különféle konjunktúraindexek sem adnak okot optimizmusra. Bár a feldolgozóipari és a várakozásokat egyesítő beszerzésimenedzser-index szezonálisan kiigazított értéke a júniusi 52,8 pont után a hetedik hónapban 51,9 pont volt, azaz újra meghaladta a stagnálást jelző ötvenes szintet, a Kopint-Tárki nyári feldolgozóipari konjunktúratesztje 1992 óta tartó története során a legtöbb mutató esetében történelmi mélypontot ért el, ráadásul már az exportőr cégek várakozásai is valamelyest jobbak a nem exportálókéinál.

A már kissé érezhető Mercedes-hatás reményt ad arra, hogy a magyar ipar elkerüli a recessziót - véli Tóth Gergely, a Buda-Cash elemzője, aki 2012-ben átlagosan egy százalék feletti ipari növekedéssel számol. Suppan Gergely, a Takarékbank szakértője szerint pozitívum, hogy az ipar rendelésállománya 21,3 százalékkal haladja meg a tavalyit; összességében idén elérhetőnek tartja az ágazat két százalékot meghaladó bővülését.