A járások miatt kevesebb beruházás lehet

2012.08.22. 07:41

Bár a 2013 januárjától felálló járások előnyeit és hátrányait illetően országszerte megoszlanak a vélemények, abban szinte mindenki egyetért, hogy nem lesz könnyű zökkenőmentesen működő rendszert kialakítani a következő négy hónapban. Azok a viták már nagyrészt lezárultak, hogy melyik település hova tartozzon − Balatonvilágos például megyét is kész volt váltani azért, hogy lakói a közeli Siófokon intézhessék ügyeiket. Sok polgármester ma már inkább azt emeli ki: félő, hogy a járási rendszer tovább csökkenti az amúgy is elnéptelenedő vidékek népességmegtartó képességét, a kistelepülések mozgásterét. A legnagyobb vesztesek azok a mai körzeti központok lehetnek, ahol a körjegyzőség működik. Sok helyütt már a városba költözésre készülnek a legjobb szakemberek, kalkulálva a leépítésekkel is - írja a Napi Gazdaság.

Jóllehet még nagy a bizonytalanság − különösen személyi kérdésekben −, azt már tudni lehet, hogy a feladatokkal együtt a kistelepülések mozgástere is szűkül majd. A jövő évi költségvetésből is látszik, hogy kevesebb jut majd ápolási díjakra, segélyekre vagy akár az adósságcsökkentés támogatására. Nem aratott osztatlan sikert az sem, hogy a megyei kormányhivatalok felmérték az adott járáshoz tartozó önkormányzatok infrastruktúráját − többek között számítógépparkját −, amelynek jó részét várhatóan a székhelyként szolgáló városba költöztetik. Lehet, hogy még a jobb íróasztalokat és a ventilátorokat is elviszik − mondta lapunknak egy települési vezető.

Épp hogy "bejáródott" a körjegyzőségi rendszer, amikor az újabb váltás következik − hívta fel a figyelmet Varga András, a Somogy megyei Várda polgármestere −, az újabb igazodáshoz minimum hónapokra lesz szükség. Az biztos, hogy a várdaiaknak többet kell majd utazniuk, hiszen Kaposvár messzebb van, mint az eddigi körzetközpont, Hetes − ráadásul ott mindenki mindenkit ismert, az ügyintézők segítettek az ügyfeleknek. Ha valóban a legjobb szakembereket szeretnék a járási hivatalokba ültetni, azt nagyon megsínyli majd a vidék − tette hozzá Varga.

Kókai Szabolcs, két dél-zalai kistérség beruházási ügyekben illetékes munkatársa szerint a járási rendszerben virágzó települések is elszürkülhetnek. Eddig sem volt könnyű egy-egy beruházó ügyeit intézni, ám ha minden papírért a városba kell menni, akkor sokan meggondolhatják magukat. Talán még ennél is fontosabb kérdés, hogy ki és hogyan segíti majd a pályázati források felhasználását, egy sor előkészítő munkát nem lesz egyszerű és olcsó a járási székhelyről intézni. Sokszor az az ember érzése − tette hozzá a szakember −, hogy nem is tudják, milyen feladat vár a járási hivatalok dolgozóira.