Nagyot javult a költségvetés

2012.08.22. 15:30 Módosítva: 2012.08.22. 15:40

Júliusban az államháztartás központi alrendszerének többlete önkormányzatok nélkül 80,2 milliárd forint volt - közölte az NGM a kormany.hu oldalon. Ezen belül a központi költségvetés 49,7 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 22,3 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig közel 8,2 milliárd forintos többlettel zártak.

Az NGM szerint az adat jóval kedvezőbb a tavalyinál. Az egyszeri tételektől megtisztított, vagyis azonos bázisú hiány tavaly július végén az éves terv 81,8 százaléka volt (459,9 milliárd forint) , a mostani hiány viszont csak 56,7 százalék (ami 437,5 milliárd forintot jelent).

Több jött be jövedéki adóból, szja-ból

A központi költségvetés bevételei tavaly júliushoz képest 64 milliárd forinttal magasabbak lettek. Az adóbevételeknél a jövedéki adó, a személyi jövedelemadó és az illetékbevételek haladták meg a tavalyi összeget.

Az igazán nagy különbséget a kiadási oldalon találjuk: itt közel 446 milliárd forintot spórolt tavaly júliushoz képest az állam. Kevesebb ment el fogyasztói árkiegészítésekre, a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásaira és a kezességérvényesítésekre is, illetve a 63,4 milliárdos kamatkiadás is 2 milliárddal kevesebb volt, mint tavaly.

Az NGM tájékoztatása szerint a központi költségvetési szervek bevételeinek és kiadásainak alakulásában jelentős szerepe volt a megyei önkormányzatoktól az államhoz átkerült intézményeknek. Emelett a tájékoztató kiemeli: a kormány tavaly ilyenkor vette meg a Mol részvénypakettet, ami szintén jelentős kiadási tétel volt.