Világrekorder a magyar állampapír

2012.08.22. 11:46
A magyar állampapírok a világ legnagyobb reálhozamát adják. Annyit fizetünk, mint Olaszország, pedig sokkal stabilabbak vagyunk

A magyar állampapírok a legnagyobb reálhozamot fizetik a világon, írja a Concorde által üzemeltetett Infláció blog. A legjobban a rövid lejáratú állampapírokkal járnak a befektetők, a három hónapra kiadott államkötvények ugyanis folyamatosan hét százalék fölött kamatoznak.

Azt, hogy ez mennyire fizet jól, az mutatja a legjobban, hogy a tízéves kötvényeket tekintve a forintban jegyzett magyar és az eurós spanyol papírok másodpiaci hozama között egyetlen százalék a különbség, addig ez a hat hónapos kincstárjegyek esetében öt százalék fölött van.

A hétszázalékos kamatozású állampapírok hátránya ugyanakkor az, hogy sokkal drágább finanszírozni belőle az állam működését. Az IMF-hitel például csak négy százalék körül kamatozna, így a rövid lejáratú állampapírokkal majdnem kétszer olyan drágán működik a magyar állam. A forintban jegyzett állampapírok arra viszont jók, hogy az állam a devizában felvett hiteleit forintra váltsák és így Magyarország kevésbé legyen kitéve a forint ingadozásának.

Az Európa déli államaihoz képest stabil magyar gazdaság ugyanis majdnem annyit fizet az állampapírokért, mint a csődközeli Olaszország. Németország például, ami Európa talán legstabilabb gazdasága, negatív reálhozamokat ad, tehát a befektetők fizetnek azért, hogy oda menekítsék a pénzüket. A reálhozamot a blog szerzői úgy számolták ki, hogy a 2013-ra várt inflációt kivonták a jelenlegi jegybanki alapkamatból.