Nagyon nem tudunk vásárolni

2012.08.24. 11:53

A kiskereskedelmi értékesítés júniusi volumene 1,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól - közölte az MTI-vel a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. A csökkenésben meghatározó szerepet játszott az üzemanyagtöltő állomások, valamint a bútor- és műszakicikk-üzletek eladásainak visszaesése, miközben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek forgalmának volumene nőtt - írja a KSH. A kiskereskedelmi forgalom volumene 2012. első félévében 1,1 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint kellemes meglepetés, hogy az élelmiszerjellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek forgalma júniusban 0,9 százalékkal emelkedett az előző hónapokban megfigyelt visszaesés után, egy hónap alatt pedig 0,3 százalékkal emelkedett a forgalom.

A nem-élelmiszer ágazatok forgalma ezzel szemben 4,2 százalékkal csökkent az előzőhavi 5 százalékos csökkenés után, míg 0,1 százalékkal esett vissza májushoz képest. Egy év alatt az iparcikkek forgalma 6,1 százalékkal, a bútor és műszaki cikk üzletek forgalma 10,4 százalékkal, a gyógyszereladások 11,7 százalékkal, valamint a használtcikkek eladásai 7,5 százalékkal csökkentek, míg a ruházati cikkek forgalma 3,3 százalékkal, az illatszerforgalom 10,9 százalékkal, a csomagküldő szolgálat pedig 28,2 százalékkal nőtt.

Az év hátralevő részében az elemző már nem számít a kiskereskedelmi forgalom további visszaesésére, így a jelenlegi mérték stabilizálódhat. A kiskereskedelmi forgalomra negatív hatással van a reálbérek csökkenése, a stagnáló munkaerőpiac, a nyomott fogyasztói bizalom és a háztartások folytatódó mérlegkiigazítása, amit a forint erősödése részben ellensúlyozhat a devizahiteles háztartások esetében. Az éves átlagos visszaesés 1,5 százalék lehet.

A nemzetgazdasági Minisztérium közleménye ezzel szemben kiemeli az élelmiszereladások növekedését. Hozzáteszik, hogy az Eurostat eddig rendelkezésre álló adatai alapján az unió 9 országában mérséklődött a kiskereskedelemi forgalom júniusban, miközben 11 országban növekedést, két esetben pedig stagnálást regisztráltak. Az eurózónában 1,2 százalékos volt a visszaesés átlagos mértéke, míg az EU 27 átlagára vetítve 0,7 százalék volt a mérséklődés.