Erik, Alexandra
9 °C
18 °C

Kevesebb álvállalkozó kellene

2012.08.27. 12:24
Magyarország a vállalkozók országa, mivel több mint 565 ezer társas vállalkozás jut az alig 10 milliós lakosságra, és 880 ezer cégtulajdonos van országunkban. Ráadásul a tapasztalatok azt mutatják, hogy tényleges gazdasági tevékenységet ebből hozzávetőlegesen 100 ezer cég végez. Egy kisebb, de stabilabb cégstruktúra elősegítené a gazdasági helyzet stabilizálódását, különösen, ha az álvállalkozókból és a tartozásokat maguk mögött hagyó cégekből lenne kevesebb.

Még mindig nagyon sok vállalkozás működik hazákban és hosszú távon a gazdaság stabilizálódásához egy minőségi, stabil és közép-hosszú távon is életképes, üzleti tervvel és stratégiával rendelkező vállalkozói réteg járulna hozzá, állítja Keleti József, a Bisnode hazai szakértője.

A szakember szerint a legjobb az lenne, ha az a réteg tűnne el, amelyik vállalkozói tevékenysége közben jelentős tartozásokat hagy maga után.Amennyiben mindenki tudatosan figyel arra, hogy olyan cégekkel kössön üzletet, amelyek stabilak és megbízhatóak, akkor hosszabb távon a megbízhatatlan vállalkozások ellehetetlenülnének.

2008 elején még közel 490 ezer működő társas vállalkozást regisztráltak hazánkban, ma pedig már megközelíti ez a szám az 566 ezret is, ami 4 és fél év alatt 15 százalékos bővülést jelent. A bővülés azonban koránt sem egyenletes. Míg 2008-ról 2009-re 5,5 százalékkal nőtt a cégek száma, addig 2010-ről 2011-re csak 4,6 százalékkal. Ennek oka, hogy a cégalapítások számának enyhe csökkenése mellett a cégmegszűnések száma jelentősen megemelkedett, derül ki a Dun & Bradstreet cégminősítő elemzéséből.

A törvényi szabályozás is jellentősen befolyásolja a cégalapítások mértékét. Idén év elején például volt egy nagy cégalapítási láz, mivel az illeték drágult, illetve szigorodtak a szabályok és meghosszabbodott a cégbejegyzési folyamat. Emiatt sokan, akik fontolgatták a cégalapítást előbbre hozták a bejegyzést.

Azonban egyértelműen látszik, hogy összességében stagnáló céglétrehozási szám mellett, a cégmegszűnések száma rohamosan nő, ami az összes működő cég számának csökkenéséhez is vezethet hosszú távon.

  Iparág Cégszám változása 2011. aug. 1 és 2012. aug. 1. között
1. Építőipar -2,40%
2. Számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása -2,20%
3. Papíripar -2,10%
4. Bányászat, kőfejtés -2,00%
5. Textilipar -1,90%

Területileg az elmúlt egy évben csak Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében csökkent a cégek száma, és a nyugati és a középső országrészben bővült a vállalkozások száma a leginkább. A legnagyobb cégszám növekedést – 2 százalék felettit – Pest, Komárom-Esztergom és Csongrád megye könyvelte el az elmúlt egy évben.

Cégszám változás 2011. aug. 1 és 2012. aug. 1. között megyénként
Cégszám változás 2011. aug. 1 és 2012. aug. 1. között megyénként
Fotó: Dun&Bradstreet