Hatalmas elbocsátás a Dunaferrnél

2012.08.28. 09:14 Módosítva: 2012.08.28. 10:27

Mintegy nyolcszáz munkavállalót elbocsátását, és a nagy múltú Lőrinci Hengermű bezárását tervezi a Dunaferr menedzsmentje – írja a Dunaújvárosi Hírlap. A létszámcsökkentést még idén végrehajtják. Az ISD Dunaferr Zrt.-nél az Opten cégtárának adatai szerint nagyjából 5300-an dolgoznak, így a tervezett létszámcsökkentés az alkalmazottak 15 százalékát érinti, vagyis majdnem minden hetedik dolgozót elküldenek a cégtől.

A csoportos létszámleépítés tervezetét augusztus közepén kapták meg véleményezésre az ISD Dunaferr Zrt.-nél működő szakszervezetek és üzemi tanácsok – írja a lap. Ezek szerint a munkáltató  a tulajdonosi elvárásoknak történő megfelelés érdekében  szolgáltatások és tevékenységek kiszervezéséhez kérte a szakszervezetek és üzemi tanácsok véleményét.

A laphoz eljutott tájékoztatás szerint az elbocsátásban a bezárni tervezett Lőrinci Hengermű 256 munkatársa mellett érintettek azok, akiknek a munkáját kiszervezik. Ebbe a körbe tartoznak a tolmács és fordító szolgáltatást végzők, a létesítmény tűzoltósági és biztonsági diszpécserszolgálatának munkatársai, a kisteherautós gépkocsivezetők, valamint a PR-tevékenységgel foglalkozók, ami összesen 84 munkahelyet jelent. Az egyéb elbocsátandókkal együtt „az év végéig végrehajtani kívánt  csoportos létszámleépítések összlétszáma  a szakszervezeteknek megküldött  tájékoztatás szerint mintegy nyolcszáz főt jelent” – írja a lap.

A cikk szerint hétfőn az üzemi tanácsi ülésen a szakszervezetek egyeztettek a cég menedzsmentjével, és folytatják a tárgyalásokat, miután a vezetőségtől a kifogásaikra kapott válaszokkal nem voltak elégedettek. A menedzsment keddre ígért tájékoztatást.

Az ISD Dunaferr Zrt. a cégnyilvántartás adatai szerint az elmúlt éveket folyamatosan növekvő bevételekkel, de nem javuló eredményekkel zárta. Az értékesítés nettó árbevétele a 2009-es 192 milliárd forintról a múlt évre 272,9 milliárd forintra nőtt, nyereséget azonban nem tudott termelni. Üzemi vesztesége 27 milliárdról 6 milliárdra csökkent ugyan, adózott eredménye azonban 2009-ben 31 milliárdos, tavalyelőtt 10 milliárdos, tavaly 22 milliárdos veszteséget mutatott.