Mi lesz az üdülési csekkekkel?

2012.08.28. 08:26

Az év végéig beváltható üdülési csekkből még mintegy kétmilliárd forint értékű van forgalomban a Nemzeti Üdülési Szolgálat szerint, várhatóan a véglegesen bennragadó összeg csak minimális lesz, írja a Napi Gazdaság.

A legfrissebb összegzések szerint a munkáltatók eddig 48,6 milliárd forint értékben adtak juttatást dolgozóiknak Széchenyi pihenőkártyán keresztül, amiből július végéig a kártyatulajdonosok már 17 milliárd forintot meghaladó összeget fel is használtak. Közben azonban még mindig komoly mennyiségű üdülési csekk van a piacon, az év végéig beváltható csekkből még mintegy 2 milliárd forintnyi van forgalomban, tájékoztatta a Napi Gazdaságot Benkő Krisztina, a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. (NÜSZ) sajtóreferens-csoportvezetője.

Az üdülési csekk kibocsátása január elsejével megszűnt, ezért a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. feladata − e termékkel kapcsolatban − a forgalomban lévő csekkek elszámolására korlátozódik. A társaság tapasztalatai szerint a nyári főszezonban nemcsak a pihenőkártya-, de az üdülésicsekk-felhasználás is megugrott. Benkő szerint a NÜSZ arra számít, hogy a december 31-ig fel nem használt üdülési csekkek értéke minimális lesz. A fel nem használt termékekből származó bevételt − ahogy az eddigi években is, amikor híreink szerint a jelenleg vártnál jóval nagyobb volt a benn ragadt, azaz a munkáltatók által átadott, de a dolgozók által szolgáltatásra el nem költött csekkek mértéke − szociális feladatok ellátására fordítja a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány.

A NÜSZ számára emellett még hátra van az üdülésicsekk-történet lecsengetése is, az elmúlt hónapokban az elfogadóhelyi szerződések érvényességét határozott időtartamra módosították, azaz minden elfogadó kereskedelmi egységnek 2013. március 31-ig lesz módja arra, hogy a befogadott csekkek elszámolását kérje a szervezettől.