Móric
9 °C
15 °C

Simor a legrosszabb jegybankelnökök közt

2012.08.28. 15:46
Hat jegybankárnak adott kiváló minősítést a Global Finance magazin abban az éves összesítésben, amelyet a napokban közölt a jegybanki vezetők elmúlt évi munkáját értékelve. Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke tavalyhoz hasonlóan ezúttal is egy közepes, "C" osztályzatot kapott a magazintól. A besorolások és néhány fontosabb makroadat alapján a Business Insider tovább részletezte a rangsort és összeállította a világ tíz legjobb és legrosszabb jegybankelnökének listáját. Utóbbin Simor is szerepel.

Megint a rosszabbak közt Simor András

A Global Finance magazin 1994 óta minden évben közzéteszi a világ 50 legfontosabb gazdaságának jegybankárairól szóló értékelését, amelyben "A"-tól "F" kategóriáig rangsorolja az intézményvezetőket aszerint, hogy mennyire voltak sikeresek az infláció kordában tartásában, a gazdasági növekedés elősegítésében, a saját fizetőeszköz stabilitásának megőrzésében, illetve a kamatlábak "menedzselésében".

globalfinanceeuropai120828.png

Az "A" besorolás kiváló teljesítményt, míg az "F" lényegében a teljes kudarcot jelenti. A magazin idei összesítése szerint hat jegybankár (az ausztrál, kanadai, izraeli, maláj, fülöp-szigeteki és tajvani) kapta meg a legjobb besorolást, "E"-t és "F"-et pedig senki.

A kiadvány szerkesztője a rangsor kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy a jegybanki vezetők mögött minden idők egyik legnehezebb éve áll, ami rendkívüli módon próbára tette a jegybankelnököket.

Joseph Giarraputo a rendkívül nehéz év alatt azt érti, hogy évente vizsgálják a jegybankelnökök politikai nyomásnak való ellenállását, illetve azt, hogy mennyire képesek befolyásolni a saját országuk gazdaságpolitikáját (például a költségvetési költekezést, a gazdasági nyitottságot a külföldi tőkebefektetések és a pénzügyi szolgáltatások irányába).

legjobbrangsor120828-20120828.png

Orbán csak őt nem tudta leváltani

Korábban a Bloomberg részletesen foglalkozott az MNB elnökét ért támadásokkal. Kiemelték, hogy Simor András jegybankelnök egyike azon független intézményvezetőknek, aki a kormány két éves működése alatt is hivatalában tudott maradni.

„Amikor azt látjuk, hogy a kormány ténylegesen be akar avatkozni a jegybank működésébe azzal, hogy megpróbálja leváltani az embereket vagy megvonni hatáskörüket, akkor elkezdünk aggódni” – fejtette ki akkor Kieran Curtis, az Aviva Investors Ltd londoni feltörekvő piacokért felelős menedzsere.

A magazin idei értékelésében Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke ezúttal is "C" osztályzatot kapott (az "A"-tól "F"-ig tartó skálán). A magyar jegybankelnök a 2011-es és 2010-es értékelésben szintén "C" minősítést kapott, ezt megelőzően 2009-ben és 2008-ban pedig a második legjobb "B" osztályzatot érdemelte ki.

A Global Finance idei listáján az európai jegybankárok közül Simor mellett a fehérorosz jegybankelnök kapott még "C" osztályzatot. A listán legrosszabbnak számító "D" minősítést csak az ecuadori és az argentin nemzeti bank vezetője kapta meg.

A skálája alapján a Business Insider összeállította a világ tíz legjobb és legrosszabbnak nevezett jegybankelnökéről szóló listát és mindkettő kapcsán három fontosabb makroadatot (maginfláció, munkanélküliség és alapkamat) is a rangsor mellé illesztett.

Az 50 jegybankelnök közül a legrosszabbnak a magazin az argentin Mercedes Marcó del Pont elnökasszonyt tartja, akit az ecuadori, illetve a japán intézmény vezetője követ. Az ötödik legrosszabb helyezést Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke kapta. Külön érdekesség, hogy a tizedik legrosszabb helyre sorolt libanoni jegybankelnök lényegesen jobb makroadatokat tud "felmutatni", mint a tizedik legjobbnak tartott nigériai jegybank elnöke.

legrosszabbsorrend120828-20120828.png

Ez arra utal, hogy a Global Finance (és így a Business Insider) rangsora elsődlegesen nem a makroadatokra, hanem egyéb tényezőkre épül (pl. a jegybankelnökök politikai nyomásnak való ellenállására, illetve ara, hogy mennyire képesek befolyásolni a saját országuk gazdaságpolitikáját).