Simor: Tovább lesz magas az infláció

2012.08.28. 15:47

"A monetáris kondíciók lazítására csak addig van mód, amíg a gazdaságot érő kínálati sokkok és árszintemelő kormányzati intézkedések nem okoznak tovagyűrűző inflációs hatásokat és a kockázati megítélésünk javulása folytatódik" - mondta Simor András jegybankelnök a monetáris tanács kamatdöntése utáni sajtótájékoztatón.

Simor szerint a tanács egyik része a tartás, másik fele a csökkentés mellett érvelt, a szoros szavazáson végül a 0,25 százalékponttal való kamatcsökkentés pártján állók kerültek többségbe (Négyen szavaztak csökkentés mellett, hárman a tartás mellett). A jegybank elnöke nem árulta el, hogy melyik monetáris tag mire szavazott, ez majd csak a jegyzőkönyvből derül ki.

Az elnök kifejtette, a kormány és a jegybank nem áll törvényszerűen szemben egymással a kamatszint kapcsán, ideális esetben nem egy harc. Közölte, a Magyar Nemzeti Bank feladatát a parlament határozza meg, ez pedig az árstabilitás, a döntéshozóktól legfeljebb az kérhető számon, ha nem ezt veszik figyelembe a jegybanki alapkamat meghatározásakor. Simor leszögezte, a monetáris tanács többsége most úgy látta, hogy a reálgazdasági folyamatok a csökkentést indokolják.

A jegybankelnök beszélt a reálgazdasági folyamatokról is. A Széll Kálmán terv 2.0 keretében bejelentett intézkedések növelik a fogyasztói árakat, a jövő évi jövedéki adóemelések pedig ezt tovább gyorsítják. Az infláció júniusban és júliusban is meghaladta a jegybank várakozásait. Az inflációs kockázatokat tovább emeli az olajár emelkedése és a nemzetközi élelmiszerár-emelkedés, az inflációs cél teljesítése kitolódik.

Simor szerint a gazdaság kibocsátása csökkeni fog ebben az évben, és jövőre is csak visszafogott mértékben bővül. A gazdaság motorját a korábbi időszakban az export jelentette, de az export növekedés is érdemben lassulni fog 2012-ben, és a belső kereslet is csökken ezzel párhuzamosan. A gazdaság nem csak rövid távon teljesít nem kielégítő mértékben, hanem a potenciális növekedés is csökken. Ennek az az oka, hogy emelkedik a csődráta, kevés a beruházás, magas a munkanélküliség.

A kormány munkahelyvédelmi tervéről szólva elmondta, annak hatása attól függ, hogy a kormány milyen intézkedésekkel teremti majd meg ennek az adócsökkentés forrását. Kifejtette, a kockázati megítélésünk javult az utóbbi hónapokban, azonban ez nem közvetlenül Magyarországot érinti, hanem nemzetközi tényezőkhöz köthető. Kérdés, hogy ez mennyire marad meg a jövőben. "Mindezek ismeretében döntött a tanács a kamatcsökkentéstől" - tette hozzá.