Áfacsökkentésről dönthet ma a kormány

2012.08.29. 07:52

Ma dönthet a kormány az alapvető élelmiszerek 5 százalékos áfájáról – értesült a Népszava. Előzőleg a hús-, a baromfi- és a tejterméktanács is levélben fordult az agrár- és a gazdasági miniszterhez, valamint a Miniszterelnökség államtitkárához és az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnökéhez az adócsökkentés érdekében, emlékeztet a lap.

A lap szerint a döntésre azért kerülhet sor, hogy a kormány megállítsa az élelmiszerek drasztikus drágulását, jóllehet korábban erre a költségvetési bevételkiesésre hivatkozva nem sok hajlandóságot mutatott.

Lukács László, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója úgy vélte: ha rábólint a kormány az 5 százalékos áfára, akkor is legfeljebb 2013-tól csökkenhet ez az adónem. A szakember lapunknak elmondta, a magas takarmány árak miatt a termelési költségek is emelkedtek, amit a különböző támogatások sem képesek ellensúlyozni. A tej felvásárlási ára jelenleg átlagosan 80 forint, de becslések szerint legalább 100 forintra lenne szükség, hogy a gazdák ne veszteséget termeljenek. Erre nem sok esély van, ezért is létkérdés az áfa csökkentése.

A vágóhús terméktanács a tőkehúsokra kéri az 5 százalékos áfát. Európában egyébként átlagosan 9 százalékos áfa terheli az élelmiszereket. Rámutatott: a csökkentett áfa mellett a fordított áfa is segíthet az ágazatnak a 30-40 százalékos fekete piaci részesedés visszaszorításában.