Hogyan is képzeli el 2013-at Matolcsy?

2012.08.29. 07:16

A Költségvetési Tanács (KT) további információkat kér a Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM) a jövő évi költségvetésről. A tanács tegnap délutáni ülésén egyhangúlag úgy határozott, felhatalmazza a testület elnökét arra, hogy további adatokat, információkat kérjen a NGM-től a már elfogadott jövő évi költségvetés hátteréről − mondta Kovács Árpád, a KT elnöke.

A tanács információkat és hatástanulmányokat kért a tárcától, miután megállapította, a költségvetési törvényjavaslat benyújtása óta az Országgyűlés számos, a költségvetés bevételi és kiadási oldalát, valamint az adórendszert több esetben jelentős mértékben módosító javaslatot fogadott el – írja a Napi Gazdaság.

A módosítók miatt a 2013-as költségvetési törvény alapjaiban különbözik attól a költségvetési törvénytervezettől, amit a tanács vizsgált és amivel kapcsolatban alapvető ellenvetése nem volt. A tárca a múlt héten küldte meg a dokumentumokat a KT-nak, ezek elsősorban azokat a számításokat tartalmazzák, amelyek a 2013-as költségvetés fő számainak elfogadása után a munkahelyvédelmi akcióterv bevételi ellentételezését támasztják alá.

Mint ismert, a kormány, bár erre senki nem kötelezte, rendhagyó módon még a nyári szünet előtt elfogadtatta a parlamenttel a jövő évi költségvetés sarokszámait. A magyar gazdaságpolitika a kissé szokatlan, az Ecofin túlzottdeficit-eljárásunkról döntő ülése elé időzített lépéstől az ország megítélésének javulását várta. Csakhogy a korai költségvetési tervezés végül nem is hozta meg a várt nyugalmat.

A júniusban beadott tervezetet módosító javaslatok sora írta keresztül-kasul, a különféle politikai, ágazati, minisztériumi lobbik érezhetően működésbe léptek: a tervezethez 316 módosító indítvány érkezett, majd azt az utolsó pillanatban a nemzetgazdasági tárca is jócskán átszabta azt. Ráadásul kaptunk egy nagyjából 300 milliárd forintos költségvetési lazítást eredményező programot a gazdaságélénkítés érdekében. Mindezek a változtatások pesszimistább becslések szerint akár 400-500 milliárdos lyukat is üthettek a 2013-as költségvetésen.