Tekla
5 °C
19 °C

Mégsem lesz a miénk az E.On?

2012.08.29. 08:27 Módosítva: 2012.08.29. 08:39
A növekvő rezsiköltségek megállítása mellett a kormánynak stratégiai motivációi is vannak abban, hogy olyan közszolgáltatási rendszert alakítson ki, amely nem profit alapon működik. Benne van a kalapban, hogy a német tulajdonosok nem kívánnak megválni magyar leányaiktól – mondta Navracsics Tibor szerdán, az M1 Ma reggel című műsorában.

A miniszterelnök-helyettes szerint a lakosságnak jelenleg olyan hátraléka van a közműcégek felé, hogy az már „szociális veszéllyel” fenyeget, ezért a kabinetnek el kell érnie, hogy a növekvő energiaárak lehetőség szerint ne terheljék a lakosságot.

Navracsics Tibor most azt mondta: a kormány nemzetstratégiai kérdésként is kezeli például az E.On lehetséges felvásárlását. A válság megmutatta – mondta –, hogy az energiaipari cégek birtoklása végső soron biztonsági kérdés és nem véletlen, hogy a közép-európai országok többsége állami tulajdonban tartotta ezeket a vállalatokat.

Könnyű feliratkozást akar

A közigazgatási és igazságügyi miniszter a műsorban megismételte azon álláspontját, hogy mindenki számára könnyen elérhetőnek kell lennie a választási feliratkozásnak, hogy akaratán kívül senki se maradhasson le választójoga gyakorlásáról. Úgy fogalmazott, önmagában az előzetes feliratkozás is befolyásolhatja a következő választások részvételi arányát, bár szerinte ennek hatása nem kulcsfontosságú

Orbán Viktor miniszterelnök a hétvégén egy vidéki rendezvényen beszélt arról: „pillanatokon belül vissza fogjuk vásárolni az E.On-t a németektől”, ám a kijelentését azóta sem a cég, sem a magyar kancellária nem kommentálta. Ez a szándék azonban nem új, sőt, az állam már a Bajnai-kormány alatt elővásárlási jogot szerzett az E.On Földgáz Trade-re, információink szerint akkoriban elsősorban közös tulajdonban gondolkodtak, felmerült az is, hogy az E.On esetleg állami erőművekben kaphatna tulajdonrészt a pakettért cserébe. Ekkor azonban állami oldalról szakadtak meg a tárgyalások, nem a németeken múlt, hogy nem sikerült nyélbe ütni az üzletet. Később arról lehetett hallani, hogy az MVM 800 millió eurót – mintegy 220 milliárd forintot – ajánlott az E.On hazai gázüzletágáért, azonban a német társaság azt 1,2 milliárd euróra (335 milliárd forint) értékelte.

Navracsics Tibor a műsorvezető felvetésére megjegyezte: ahogy a tárgyalófelek esetében mindig, úgy az E.On esetében is „benne van a kalapban”, hogy a német tulajdonosok nem adják el érdekeltségüket a magyar államnak.

A miniszter hangsúlyozta, a tranzakció előtt az európai közösségi jogi környezetet is meg kell vizsgálni annak felmérésére, hogy versenyjogi szempontból nem aggályos-e a cég államosítása. Hozzátette továbbá, hogy az Európai Bizottság feltehetően gyanakodni fog a kérdésben, de szerinte ez nem jelent problémát, hiszen a „szerződések őreként” éppen ez a dolga.