Az egész világ a Fed-re vár

2012.08.30. 07:16

Mérsékelt ütemben nőtt az amerikai gazdaság júliusban és augusztus első felében, a lakóingatlan-eladások a vártnál jobban nőttek - közölte az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed helyi idő szerint szerda este szokásos jelentésében, az úgynevezett Bézs Könyvben.

A Fed 12 regionális bankjából beérkező adatokat összesítő kiadvány szerint kilenc körzetből jelentettek "mérsékelt" bővülést. Ez nagyjából megegyezik az előző jelentésben leírtakkal. A Fed évente nyolcszor adja ki az amerikai gazdaság állapotáról szóló jelentését.

A dokumentum szerint az amerikai gazdaság a vártnál erősebben növekedett a második negyedévben. A lakóingatlan-piac hosszú pangás után ismét kezd lendületbe jönni.
Michael Gapin, a Barclay's közgazdásza úgy vélte, a legfrissebb Bézs Könyv valamivel pozitívabb, mint a július közepén kiadott. Hozzátette ugyanakkor, hogy a vállalatok továbbra is aggódnak bizonyos veszélyek, például az európai gazdaság gyengélkedése miatt.

Mindezek fényében nagy várakozás előzi meg a pénteki közgazdász-konferenciát a Wyoming állambeli Jackson Hole-ban. A tanácskozáson fölszólal Ben Bernanke Fed-elnök is. A befektetők kíváncsian várják, a Fed elnöke utal-e további gazdaságélénkítő lépések megtételére.