Nagyon olcsó a támogatott lakáshitel

2012.08.30. 08:02 Módosítva: 2012.08.30. 12:43
Kamattámogatott, akár szocpollal együtt kérhető lakáshitel jelenleg három hitelintézetnél, az FHB, a K&H és az OTP Banknál érhető el. A pénzcentrum.hu összehasonlította az ajánlatokat.

Jelentősebb különbségek vannak az egyes bankok között abban, hogy az ügyfél által megfizetendő (nettó) kamatot milyen szinten állapítják meg - írja elemzésében a pénzcentrum.hu. Az említett felső kamatplafont nem feltétlenül használják ki, az FHB és a K&H Bank is a megengedett maximális kamat alatt nyújtja a kamattámogatott hitelét. Az említett két bank mindemellett ötéves kamatperiódus mellett kínálja mindezt az első öt évben (ami azt jelenti, hogy öt évig nem változhat a hitelkamat), az OTP kamatperiódusa pedig egy éves.

Mekkora a kamat?

Támogatás nélkül bizony nagyon magas, lényegében a normál piaci kamatok szintjén mozog. A K&H-nál 12,92 százalékos, az OTP-nél 12,87 százalékos, míg az FHB-nál 11,72 százalékos induló bruttó kamattal számolhatunk használt lakás vásárlásához igénybe vehető hiteleknél.

Ezekből az értékekből jön le a kamattámogatás. Így összességében a fenti számok alapján az ügyfélként megfizetendő nettó kamat a következőképpen alakul a három banknál. A K&H Bank 8,72 százalékot kér el a hitelért, az OTP Bankban 9,07 százelékot kell fizetni, az FHB Bank 7,52 százalékos THM-et kínál.

Érdemes még számba venni egyéb lehetőségeinket is. Mindhárom banknál lehetőség van arra, hogy a hiteleket lakástakarékpénztári megtakarítással (LTP) kombináljuk, illetve szocpolt igényeljünk. Ekkor akár egy bankban elintézhetjük a hitelünket, a szocpolt és a lakástakarékpénztári szerződést, amivel mindhárom állami támogatáshoz hozzájuthatunk.

Bankválasztás

Hiteligényléskor az induló banki és bankon kívüli költségekre szintén érdemes rákérdeznünk, mert nem mindegy, hogy mekkora értékbecslési díjat, szerződéskötési díjat, folyósítási jutalékot, vagy közjegyzői díjat kell megfizetnünk.

A bankválasztásban arra is fordítsunk figyelmet, hogy hol, mekkora kedvezményeket kaphatunk ezekből a díjakból (elsőként az FHB kezdett akciózásba: 50 ezer forintos kuponakciót hirdettek és visszatérítik egy ingatlan értékbecslési díját).

A három pénzintézet közül egyedül az OTP Bank alkalmaz úgynevezett rendelkezésre tartási jutalékot is, melynek mértéke évi 2 százalék. Aki pedig a hitel visszafizetésének első (akár 5 éves) időszakában a lehető legalacsonyabb törlesztőrészletet szeretné megfizetni annak érdemes az FHB vagy az OTP Bankot választani, ahol már türelmi idővel is nyújtják az új kamattámogatott hitelt - igaz, az OTP-nél   csak akkor, ha LTP-vel kombinált a támogatott hitel.

Az állami támogatás viszont csak 5 évig jár, a kamattámogatás pedig évről évre csökken. Használt lakásra legefeljebb hatmillió forintot lehet kérni, újra tízmilliót.