Nálunk is jönnek az undorító képes cigaretták

2012.09.01. 08:33 Módosítva: 2012.09.01. 12:05

Szeptember elsejétől csak képes figyelmeztetéssel ellátott dohányterméket szabad gyártani. A hagyományos csomagolású cigarettát a boltokban év végéig lehet majd kapni, de ezek 2013. január elsejétől már nem lesznek forgalmazhatók.

A nemdohányzók védelmében, illetve a dohányzás szigorítása érdekében hozott intézkedést a kormány még tavaly decemberben fogadta el. Ez tartalmazta a gyártók által kötelezően alkalmazandó, sem tartalmában, sem motívumaiban nem változtatható figyelmeztetéseket, azok méretét és azt, hogy a feliratokat hol kell elhelyezniük a csomagoláson.

Az egészségügyi államtitkárság akkori közleményében azt írta: "a kombinált egészségvédő figyelmeztetések bevezetése, amelyet egy felmérés szerint a magyar lakosság közel négyötöde támogat, fontos előrelépés a dohányzás elleni küzdelemben, a képpel illusztrált feliratok ugyanis bizonyíthatóan hatásosabbak a csak írásbeli figyelmeztetéseknél".

Demjén Tibor, az Országos Egészségfejlesztési Intézet (oefi) Dohányzás Fókuszpontjának vezetője kifejtette: összesen 14 szöveges felirat van, ehhez szövegenként három kép tartozik, vagyis a szeptembertől gyártandó cigarettásdobozokon 42 kombináció lesz látható. Az európai uniós tagországok számára egységesen előírt képanyaggal készült figyelmeztetéseknek három csoportja van. Az egyik a dohányzás egészségkárosító hatásainak tüneteit mutatja be, például daganatok, tüdőrák képével. A másik csoport a passzív dohányzás ellen szól, például egy gyermek oxigénmaszkban való ábrázolása révén. A harmadik csoport a nőkhöz, férfiakhoz speciálisan szól, például egy lekonyuló cigaretta képével.

Demjén Tibor arra is kitért, hogy azokban az országokban, ahol bevezették ezeket a képpel kombinált figyelmeztetéseket, néhány százalékkal csökkent a cigarettafogyasztás, de ami lényegesebb, a képek hatására többen keresték fel a leszokást segítő rendelőket, és emelkedett a dohányosok körében a leszokási szándék. A fókuszpont vezetője azt is elmondta: folytatódnak a nemdohányzók védelmében hozott intézkedések, hamarosan egy külön végrehajtási rendeletben pontosan meghatározzák a dohányzásra kijelölt helyet jelölő, illetve a dohányzást tiltó táblák pontos méretét és feliratát is.