Lefékez a Magyar Suzuki

2012.09.03. 17:24 Módosítva: 2012.09.03. 18:14

Novemberben és decemberben egyműszakos munkarendet vezet be a Magyar Suzuki Zrt., írta közleményében az autóipari visszaesésre hivatkozó vállalat. Az európai autópiacok romló értékesítési mutatói által okozott nehéz helyzet kezelését, és a beérkező rendelések biztonságos teljesítését is szem előtt tartották a munkarend átszervezésénél.

Azt írják, hogy a zord ülzeti környezet ellenére sem terveznek elbocsátásokat, hanem a munkarend átszervezésével hidalják át a nehézségeket. A változások nem érintik a hazai és az európai márkakereskedések kiszolgálását, a beérkező megrendelések teljesítése továbbra is zavartalan lesz, áll a hétfői közleményben. Tervei szerint 2013 januárjától a Magyar Suzuki visszatér a korábban alkalmazott kétműszakos munkarendhez.

Annak részleteit, hogy a kettőről egy műszakra átállást hogyan valósítják meg, az hogyan érinti a dolgozók úgynevezett munkaidőkeretét és fizetését, még csak ezután dolgozzák ki – közölte az Index kérdésére Ruska Viktória, a Magyar Suzuki Zrt. kommunikációs igazgatója, hozzátéve: a helyzetüket megkönnyíti, hogy az új munkajogi szabályok a korábbinál nagyobb mozgásteret kínálnak a rugalmas munkaidőbeosztásra.

Az esztergomi gyárban az elmúlt években rendre nagyjából 170 000 autó készült – tavaly 171 700, egy évvel korábban 170 031 darab gördült le a gyártósorról –, és erre az évre is ilyen darabszámot terveztek. Az európai exportpiacok lassulása miatt azonban a terveket át kellett dolgozni, mondta Ruska Viktóra. Most úgy tűnik, 155 ezer autót készítenek majd idén Esztergomban.

A júniusban közzétett adatok szerint a  Magyar Suzukinál az értékesítés nettó árbevétele tavaly 1,581 milliárd euró volt. A cégnyilvántartás szerint tavalyelőtt 1,535 milliárd eurós bevételt értek el, vagyis a bevételük euróban 3 százalékkal nőtt egy év alatt. Forintban az árfolyamváltozás miatt – 2010-re és 2011-re is éves átlagos árfolyammal számolva – ennél nagyobb mértékben, 4,4 százalékkal (422,8 milliárdról 441,4 milliárdra) emelkedett a Suzuki-gyár bevétele.

A vállalat legutóbb 2008 végén csökkentette a műszakok számát, akkor 3-ról 2-re, de akkor elbocsátás is volt. Akkor közleményük szerint a megváltozott világpiaci helyzetre és az értékesítés Európa-szerte tapasztalt drasztikus visszaesésére hivatkozva jelentették be az 1200 fős létszámleépítést.