Lenke
17 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Sztrájkol az UFO szakszervezet

2012.09.04. 08:27

Ismét sztrájkolnak a Lufthansa légikisérői, az akciót három repülőtérre terjesztették ki: a berlini Tegel légikikötőben kedd reggel 5-től 13 óráig tart a munkabeszüntetés. Frankfurtban - Európa harmadik legnagyobb légikikötőjében - reggel 6-tól 14 óráig lesz sztrájk, Münchenben 13 órakor kezdődik és éjfélig tart.

A múlt pénteken már volt egy első, hasonló akció, akkor csak Frankfurtban, de ez is több száz járat törlését okozta. Most pedig az UFO szakszervezet úgy döntött, hogy a munkabeszüntetést kiterjeszti a két berlini repülőtér egyikére, Tegelre, valamint Münchenre is. A Lufthansa mintegy 18 ezer légiutas-kísérőt foglalkoztat és az UFO saját közlése szerint kétharmadukat tömöríti.

A sztrájkok mögött a munkabérrel kapcsolatos viták állnak. Az UFO 5 százalékos béremelést, egyhavi bérnek megfelelő nyereségrészesedést követel, valamint garanciát arra, hogy a vezetés nem fog kiszervezni feladatokat, illetve nem alkalmaz a továbbiakban kölcsönzött munkaerőt. A Lufthansa három évre 3,5 százalékos béremelést ajánl.