Indulhat az uniós eljárás a csekkadó miatt

2012.09.05. 15:31 Módosítva: 2012.09.05. 15:51

Bruxinfo értesülései szerint szeptember 27-én megindíthatja az Európai Bizottság a kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen a pénzügyi tranzakciós illeték miatt. Uniós források megerősítették, hogy az Európai Központi Bank mellett a Bizottságnak is „nagyon erős kétségei vannak” azzal összefüggésben, hogy megfelel-e az uniós jogszabályoknak a Magyar Nemzeti Bank egyes műveleteire is kiterjesztett illeték.

Az erről szóló döntést még nem hozta meg a biztosi testület, de értesülések szerint minden jel arra mutat, hogy – ha addig nem lesz változás, akkor – ezt meg fogja tenni Brüsszel. Az Európai Központi Bank már július végén jelezte, hogy a jegybanki függetlenséget sértőnek, a monetáris politika eszköztárát korlátozónak tartja az MNB tervezett megadóztatását.

A Fidesz ma kezdődő háromnapos kihelyezett frakcióülése előtt kiszivárgott hír egy üzenetként is felfogható: azt jelenti, hogy a magyar kormánynak és parlamentnek lényegében három hete van, hogy átírja a költségvetést, abból kivezesse az MNB-t terhelő, 2013-ra nagyjából 120 milliárd forintra tervezett tranzakciós adót. Rogán Antal frakcióvezető egyébként épp a szerdai Magyar Nemzetben arról beszélt, hogy a frakcióülésen a költségvetés és az IMF-tárgyalások helyzete is téma lesz, és azt is elmondta, hogy az IMF-tárgyalások miatt át kell írni a júliusban elfogadott jövő évi büdzsét.

Ha ezt nem teszi meg, olyan újabb gazdasági tárgyú kötelezettségszegési eljárás indulhat az ország ellen, amely egyfelől ismét elhúzhatja az IMF/EU párossal folyó hiteltárgyalásokat. Másfelől előrevetíti azt, hogy évek múlva, ha az eljárás – és az azt követő esetleges európai bírósági per – véget ér, akkor a költségvetés bukja ezt a tételt. Amely viszont egyébként is csak átmeneti költségvetési trükk, hiszen ha a tranzakciós adó veszteséget okoz az MNB-nek – ami borítékolható –, akkor a következő évi költségvetésből a veszteséget az államnak ki kell fizetnie. Persze az eljárás valószínűleg nem is fog végigfutni: a jegybank függetlensége miatt indult legutóbb brüsszeli procedúrában nagyjából hét hónapig tartó alkudozás után végül minden pontban engedett a magyar kormány.