Most akkor mit is akarunk az IMF-től?

2012.09.06. 18:07 Módosítva: 2012.09.06. 18:14
Az elemzők többsége szerint nehéz tisztán látni most az IMF és a kormány viszonyának ügyében. Lehetséges, hogy a csütörtöki Magyar Nemzet-cikkel egy kommunikációs trükksorozat kezdődött, amely végén lesz megállapodás, de az is, hogy – kedvező piaci hangulat esetén – tovább húzódnak a tárgyalások, és akár visszatérhet a 300 forint közeli euró is.

Két eset lehetséges: az egyik, hogy a miniszterelnök mostani bejelentése csupán egy Magyarországon belülre szánt kommunikációs trükk – mondta Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója az Index kérdésére. Duronelly szerint a Magyar Nemzet reggeli cikke valószínűleg csak a hangulatkeltésről szólt, az lehetett a célja, hogy megágyazzon a mostani bejelentésnek.

Ha a kormány számára csak kommunikációs trükk a mostani látszólagos visszatáncolás, akkor valószínűleg lesz majd IMF-megállapodás, de a szavazók úgy látnák, hogy a kormány nem adta könnyen magát. A másik lehetőség viszont az, hogy valóban nem szeretnénk megállapodni az IMF-fel. Ez jelentheti azt is, hogy egyáltalán nem fogunk hitelt felvenni, de azt is, hogy beláthatatlan ideig elhalasztjuk a tárgyalásokat – mondta Duronelly.

Zsiday Viktor befektetési szakértő a blogján még a miniszterelnök bejelentése előtt arról írt, hogy jó esély van rá, hogy nem lesz IMF megállapodás. Szerinte a kormány úgy látja, hogy nincs szüksége az IMF hitelkeretére, mert a kabinet által viszonylag kedvezőnek tartott, hét százalék körüli kamatszinten tudja magát finanszírozni a rövidebb lejáratú hitelekből.

Ráadásul minden olyan lehetőség, ami az IMF levelében szerepelt, ellentétes azzal, amit a kormány eddig csinált a gazdaságban. Az adóemelést, a nyugdíjak csökkentését, az ingatlanadót, vagy a bankok feltőkésítését a kormány nem fogja vállalni, amikor nincs égető szüksége az IMF segítségére.

„Látszik, ahogy csökken a megállapodás esélye, és az lesz valószínűbb, hogy csak időhúzás az egész, akkor gyengülni kezd a forint, rögtön emelkednek a kötvényhozamok és azonnal nőnek a finanszírozás költségei” – mondta az Index kérdésére Fórián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója. A nemzetközi hangulat az elmúlt időszakban nagyon jó volt,  plusz a piacnak voltak olyan reményei is, hogy az IMF-fel már esetleg ősszel meg tudunk állapodni.

Lassan tíz hónap telt el a szándékbejelentés óta, külső szemlélő ebből azt látja, hogy bármilyen bonyolult is egy ilyen folyamat, ennyi idő alatt lehetett volna ennél több eredményeket elérni. Fel kell készülni arra: ha látványossá válik, hogy valamelyik fél nem akar megállapodni, akkor annak lesznek negatív piaci következményei. A piac most abban bízik, hogy ha nehézségek jönnek, akkor úgyis gyorsabban lesz megállapodás, ugyanakkor a költségvetésben jelentős tartalék van, ami ad egy kis mozgásteret – vélekedik Fórián Szabó.

A Capital Economics elemzői gyorsértékelésükben megjegyzik, nem volt túlzottan meglepő az IMF és a kormány közti konfrontáció – írja a Portfolio.hu. Az elmúlt időben jelentősen enyhült a nyomás a magyar piacokon, amit éppen az támasztott alá, hogy a piac nagyon bízott az IMF-megállapodás létrejöttében. A kedvező külső hangulat (az EKB bejelentése) limitálja az esést, de a magyar állampapírpiac és a forint továbbra is érzékeny lesz a kormány kijelentéseire.

A mostani igen jó hangulatban a forint így is tudott esni 1 százalékot az euróval szemben. A Capital Economics londoni elemzői szerint a következő napokban az euró könnyen elmehet 295 forint fölötti szintekig, különösen ha az EKB-bejelentés utáni eufória gyengülni kezd.

Az ügyben nehéz tisztán látni, hiszen míg az egy nappal korábbi kormány felőli megnyilvánulások a gyors megállapodást hangúlyozták, addig a mai, sajtóban megjelent, valószínűtlenül szigorú lista, illetve a kormányfő aztán erre adott reakciója elsőre mást sugall. Az valószínűtlennek tűnik, hogy az IMF a kiszivárgott listát egy-az-egyben, tételesen kérné a kormánytól. Rövid távon (a következő hetekben) a nyárinál nagyobb volatilitás jöhet a magyar piacon – válaszolt a Portfolio.hu kérdésére az Erste elemzője, Árokszállási Zoltán.

A forint államkötvény aukciók egylőre jól sikerülnek, a ma délelőtti aukció is igen nagy érdeklődést váltott ki. Amíg ez nem változik, addig továbbra is az a valószínű, hogy a megállapodás nem lesz gyors – véli Árokszállási Zoltán. A piaci hangulat aktuális állapotától függ az is, hogy milyen javaslatot dolgoz ki a kormány az IMF részére. A nemzetközi hangulat most eléggé jónak tűnik; dacára az érdemi negatív reakcióknak a hazai piacokon a miniszterelnök úr bejelentésére. Ha támogató marad a külpiaci hangulat, továbbra is jól sikerülnek a kötvényaukciók és nem gyengül túlságosan a forint, akkor nagyobb esélyét látja annak, hogy nem lesz gyors megállapodás.