Brüsszelben is téma a magyar hitel ügye

2012.09.07. 10:51 Módosítva: 2012.09.07. 11:56

Az MTI uniós forrásból úgy értesült, hogy a Magyarországgal folytatott hiteltárgyalások ügye is napirenden szerepel az EU-tagállamok képviselőiből álló Gazdasági és Pénzügyi Bizottság (angol rövidítéssel: EFC) pénteki tanácskozásán. Az EFC olyan testület, amely szakmai szinten készíti elő a tagországok gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácskozásait, az úgynevezett ECOFIN-üléseket.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában közölte: az IMF–EU-tárgyalódelegáció uniós része letett egy jelentést a közösség pénzügyi és gazdasági bizottságának a magyar tárgyalásokról. Ennek a dokumentumnak, amelyben Orbán szerint „sokkal több konkrétum szerepel, mint bármely korábbi papírban”, a miniszterelnök szerint van egy nagyon fontos pozitív megállapítása: elismeri, hogy Magyarországnak elővigyázatossági megállapodásra van szüksége, nem pedig pénzre.

Az MTI uniós forrása megerősítette, hogy „létezik egy Magyarországgal kapcsolatos dokumentum, amelyet köröztetnek” az EFC-ülés résztvevői között, annak tartalma azonban nem nyilvános.

A nemzetközi szervezetek Magyarországnak nyújtandó hitelkeretének ügye az elmúlt napokban ismét központi kérdéssé vált a magyar gazdaságpolitikában. Miután kedden a nemzetközi gazdasági hírügynökségeket bejárta Jelasity Radován Erste-vezér, korábbi szerb jegybankelnöknek egy Index-interjúban megjelent véleménye, miszerint kétséges, hogy lesz-e egyáltalán megállapodás Budapest és az IMF–EU között, szerdán Orbán Viktor miniszterelnök és Varga Mihály főtárgyaló is gyors megállapodást valószínűsítettek, Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető pedig már arról beszélt, hogy az IMF-hitelmegállapodás miatt módosítani kell majd a költségvetést.

Ehhez képest csütörtökön Orbán Viktor bejelentette, hogy az IMF által javasolt feltételek szerint mégsem akarunk megállapodást – egyébként ezeket a feltételeket július vége óta tudni lehetett, ráadásul az állítólagos IMF-halállista, mint az Index megtudta, alapvetően csúsztatáson alapult –, hanem majd alternatív javaslatot csinálunk. Péntek reggel viszont a közrádióban már ismét arról beszélt Orbán, hogy lesz IMF-megállapodás, bár fenntartotta, hogy a következő napokban új javaslatot dolgozunk ki.