Orbán: Lesz megállapodás

2012.09.07. 08:06 Módosítva: 2012.09.07. 08:10

A miniszterelnök szerint lesz megállapodás a magyar kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF), valamint az Európai Unió között, de nem azon feltételek alapján, amelyek csütörtökön napvilágot láttak. A kabinet ezért a következő hét-tíz napban alternatív IMF/EU-tárgyalási pozíciót dolgoz ki – ismételte meg a csütörtökön elhangzottakat Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában pénteken.

A kormányfő közölte: csütörtökön az EU tárgyalt Magyarország helyzetéről, az IMF/EU-tárgyalódelegáció uniós része pedig letett egy jelentést a közösség pénzügyi és gazdasági bizottságának a magyar tárgyalásokról. Ennek a dokumentumnak van egy nagyon fontos pozitív megállapítása: elismeri, hogy Magyarországnak elővigyázatossági megállapodásra van szüksége, nem pedig pénzre.

Orbán Viktor – utalva a Magyar Nemzetben megjelent IMF-kölcsönfeltételekre – csütörtökön videóüzenetben jelentette be, hogy „ezen az áron, így nem” kell megállapodni a nemzetközi szervezetekkel. A pénteki interjúban azt mondta: "Abban természetesen egyetértünk, hogy az a jó, ha az országnak minél kisebb a költségvetési hiánya, de az nem mindegy, hogy hozzányúlunk-e a nyugdíjakhoz, hogy elvesszük-e utazási kedvezményeket a nyugdíjasoktól, vagy hogy a családi pótlékot megszüntetjük-e. Ezen az áron nem kell IMF-megállapodás".

Csütörtökön elolvastuk azt a kormány által titkosan kezelt levelet, amit az IMF-EU páros írt július végén, a hiteltárgyalások első fordulójának lezárása után, és amire hivatkozva Orbán Viktor csütörtökön bejelentette: így nem akarunk IMF-hitelt. A levélben diktátumok nincsenek, csak évek óta sürgetett intézkedések iránti igény.

A levélben kevés elvárás szerepel, nincsenek konkrétumok sem az szja-átalakítással, sem a szociális kiadások áttekintésével kapcsolatban. de mindkét területen várnak lépéseket. Konkrétumként szerepel viszont az Alkotmánybíróság hatásköreinek visszaállítása és az MNB-t sújtó, az EU által is kifogásolt tranzakciós adó eltörlése. Azonnal intézkedéseket is sürgetnek, különben borul az idei és 2013-as hiánycél is.