Rogán: Nem okoztak meglepetést az IMF követelései

2012.09.07. 11:49 Módosítva: 2012.09.07. 12:08
A sárvári kihelyezett frakcióülés után a Fidesz politikusa elmondta, a költségvetés tartható, de még változhat, szeretnénk megállapodni az IMF-fel, de nem mindegy, hogy milyen áron. Változik a választási, közigazgatási és közoktatási törvény is, hozzányúlnak a kampányfinanszírozáshoz.

Befejezte munkáját a Fidesz-KDNP-frakció a Sárvárra kihelyezett frakcióülésen – mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője pénteken. Csütörtökön a választási törvénnyel foglalkozott a frakció és áttekintették a közoktatás és a közigazgatás átszervezésével kapcsolatos feladatokat is. A kora esti órákban visszatértek a költségvetés kérdésére. A képviselőktől származó nem hivatalos információk szerint a frakcióülésen sem szerdán, sem csütörtökön ne jött elő érdemben az IMF-hiteltárgyalások ügye.

„A költségvetés tekintetében a frakció áttekintette a célokat, és úgy találták, hogy a munkahelyvédelmi akcióterv továbbra is alapvető fontosságú. A frakció elvárja a kormánytól, hogy az abban szereplő célokat megvalósítsák” – mondta Rogán, de hozzátette, lesz még néhány változtatás az eredeti beadványhoz képest.

„Azt gondoljuk, hogy tartható a költségvetés a jelenlegi formájában is, ugyanakkor tudjuk, hogy az Európai Bizottságnak a költségvetés kapcsán vannak javaslatai, észrevételei” – mondta Rogán. Egyetértenek az IMF-fel és az Európai Bizottsággal abban, hogy csökkenteni kell az államadósságot és alacsony szinten kell tartani a költségvetés hiányát. „Úgy gondoljuk, hogy az IMF-megállapodás érdekében szükség van a költségvetés módosítására” – tette hozzá.

A frakcióvezető az Index kérdésére elmondta, a jelenlegi nemzetközi gazdasági környezetben bármikor előfordulhat, hogy szükségessé válik a költségvetés számainak a módosítása, vagyis azt nem pusztán csak az IMF-megállapodás indokolhatja. Jelenleg két verzión gondolkodnak, vagy kitolják a költségvetésről szóló zárószavazást év végére, vagy elfogadják azt jelenlegi formájában, esetleg kis módosításokkal, és év vége előtt még felülvizsgálják az aktuális helyzetnek megfelelően. Rogán Antal emlékeztetett a tavalyi költségvetési törvényalkotásra, amikor „a nemzetközi gazdasági környezet alakulása miatt” a kormánynak még az utolsó pillanatban is hozzá kellett nyúlni a számokhoz.

Így nem kell megállapodás

Mint ismert, Orbán Viktor csütörtökön videóüzenetben jelentette be, hogy „ezen az áron, így nem” kell megállapodni a nemzetközi szervezetekkel. Egy pénteki interjúban azt is mondta: „Abban természetesen egyetértünk, hogy az a jó, ha az országnak minél kisebb a költségvetési hiánya, de az nem mindegy, hogy hozzányúlunk-e a nyugdíjakhoz, hogy elvesszük-e utazási kedvezményeket a nyugdíjasoktól, vagy hogy a családi pótlékot megszüntetjük-e. Ezen az áron nem kell IMF-megállapodás”. Hogy milyen áron azt a kormányközeli Magyar Nemzetben kiszivárogtatott állítólag IMF-követelésekre alapozzák, ám a listáról kiderült – miután az Index láthatta az eredeti, a kormány által titokban tartott IMF-levelet –, hogy az jórészt csúsztatásokon alapul.

A frakcióvezető elmondta, neki nem okoztak meglepetést az IMF követelései, hiszen ő maga is részt vett a tárgyalásokon. Ezekkel a javaslatokkal azonban nehéz lesz Magyarország számára is jó megállapodást kötni. A frakció azt javasolta a kormánynak, hogy tegyen saját javaslatot az IMF-nek, és ezt próbálja meg elfogadtatni a nemzetközi szervezetekkel.

„Vannak dolgok, amelyekről egyáltalán nem érdemes beszélni, mert nincs értelme. Ilyen például a nyugdíjak befagyasztása” – fogalmazott a frakcióvezető. És hát valóban igaza van: annyira nincs értelme erről beszélni, hogy, mint az Index által megismert eredeti IMF-levélből kiderült, maga a Valutaalap sem írt egy szót sem a nyugdíjakról. A frakcióvezető szerint ugyanakkor a nyugdíjra és a családi pótlékra fordított kiadások csökkentése a tárgyalásokon konkrétan elhangzottak, amikor rákérdeztek arra, az IMF pontosan mit ért a szociális kiadások csökkentése alatt. Más kérdésekben azonban egybeesnek az ország érdekei a nemzetközi szervezetek követeléseivel, vélte a frakcióvezető, ilyen többek közt a bürokrácia leépítésére irányuló IMF-javaslat is, ezt a frakció is támogatja.

"Falusi gyerek vagyok és amikor életemben először jártam a Budapesten, a metrón utaztunk, amikor érdeklődésből beleolvastam egy mellettünk ülő bácsi újságjába, a nagynéném szólt, hogy ez nem illik, én ezt egy életre megtanultam" - reagált Rogán arra a kérdésre, megkérdezte-e Orbán Viktortól, hogy pontosan milyen dokumentum alapján idézte csütörtökön az IMF követeléseit.

Rogán Antal, aki Pleschinger Gyula mellett tagja a Varga Mihály vezette magyar tárgyalódelegációnak, a Magyar Nemzet szerdai számában megjelent interjúban egyébként azt mondta: „ha csak gazdasági feltételei vannak a megállapodásnak, akkor gyorsan megszülethet az egyezség”.

A választási törvény átalakításával kapcsolatban a frakcióvezető azt mondta, szükség van a feliratkozási rendszer bevezetésére. „Ez nem a demokrácia ellen, hat, hanem éppen fordítva. Az Egyesült Államokban, Angliában és Belgiumban is sikeresen működik ilyen feliratkozási rendszer” – tette hozzá. A Velencei Bizottság ajánlásának megfelelően a Fidesz-KDNP-frakció olyan feliratkozási rendszer mellett döntött, amelyben a választás előtti 15. napig feliratkoznak a választók. A frakció támogatja az LMP javaslatát, amely a kopogtatócédulás rendszer megszüntetésére irányul, az MSZP és a Jobbik javaslatait viszont nem.

A frakció a kampányfinanszírozás rendszerének átalakítása kapcsán támogatja, hogy a költségvetés pártok helyett közvetlenül a jelölteket támogassa. Rogán szerint korlátozni kell, hogy mennyi adományt fogadhatnak el a jelöltek magánszemélyektől, azt viszont tiltani kell, hogy a jelöltek cégektől is elfogadhassanak adományokat.

A közigazgatással kapcsolatban a frakció azt kéri a minisztériumtól, hogy a járási hivatalok létrehozása csökkentse a bürokráciát, és hogy erősítsék meg a járási hivatalokban az úgynevezett egyablakos ügyintézést. „Ne az állampolgár vándoroljon a hivatalok között, hanem az akta” – mondta Rogán. A frakcióvezető közölte, senkinek nem csökkenhet a bére, csak azért, mert az önkormányzattól átkerül a járási hivatalba.

Rogán Antal az EKB kötvényvásárlásai kapcsán feltett újságírói kérdésre azt mondta: az MNB-nek le kell szűrnie a tanulságokat, ezt szívesen meg is vitatják velük, ugyanakkor ez az ügy a jegybankra tartozik.  • Hírek
  • Személyi kölcsön