Tényleg semmit nem ér a magyar Mercedes

2012.09.07. 09:19 Módosítva: 2012.09.07. 09:29

Az előzetes júliusi adatok szerint havi alapon szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazítva 1,2 százalékkal, míg éves összevetésben és munkanaptényezővel kiigazítva 2,2 százalékkal csökkent az ipari termelés Magyarországon – közölte a KSH az előzetes ipari adatot.

A 2010-es kormányváltás óta ez az az egyik legrosszabb munkanaphatással kiigazított éves adat, az elmúlt másfél évben pedig csak idén feburárban és áprilisban teljesített ennél rosszabbul éves összevetésben a magyar ipar.

Júniusban havi alapon még 2,2 százalékos, tehát nagyobb volt a visszaesés mértéke, viszont akkor éves összevetésben még 0,6 százalékos emelkedést mértek.

Az év első hét hónapjában 0,3 százalékkal alacsonyabb volt a terelés mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest júliusban 1,2 százalékkal csökkent a termelés a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított adatok szerint, közölte a KSH.

Az ipari adatok alakulása arról árulkodik, hogy hiába számított mindenki arra, hogy a második negyedévtől a magyar gazdaságot felpörgeti a kecskeméti Mercedes-gyár, annak kedvező hatása a termelés beindításának negyedik hónapjában sem érezhető. Igaz, biztosat csak szeptember közepén lehet majd tudni, amikor kijönnek a részletes adatok.