Több százmilliárdos kérdést kell megválaszolni

2012.09.10. 13:17

Kedden újranyitják a jövő évi költségvetés részletes vitáját. Mint ismert, a sarokszámokat a parlament már a nyári szünet előtt elfogadta, a részletek kidolgozása azonban még zajlik, és a zárószavazás előtt még alaposan újraírhatják az egészet.

A bizonytalanságot mi sem jellemzi jobban, mint az, hogy még azt sem tudjuk: mikor is lesz ez a zárószavazás, és ha meg is tartják, azzal végleges lesz-e a 2013-ra tervezett büdzsénk.

Az eredeti, nyár elején benyújtott költségvetési tervezet még nem számolt az időközben bejelentett munkahelyvédelmi akcióterv jelentette 300 milliárdos lazítással, erra utólag próbáltak bevételi forrásokat megnevezni. Ezek közé azonban több olyan is csúszott, amelyek aligha maradhatnak benne a tervezet végső formájában. Ilyen az MNB-re kivetett 116 milliárdos tranzakciós adó – ami az IMF és az unió rosszallását is kiváltotta –, valamint kétségesnek ígérkezik az is, hogy az adóbeszedés hatékonyságából számolt 150-160 milliárd forint megalapozott-e.

A Nemzetgazdasági Minisztérium számításai szerint egyébként az akcióterv hatására a háztartások rendelkezésre álló jövedelme 220 milliárd forinttal emelkedik, fogyasztásuk 193 milliárd forinttal bővül, mintegy 80 milliárd forintnyi többlet adóbevételt generálva. A minisztérium szerint a kiesést tovább csökkenti 30 milliárddal, hogy a kedvezményekben a helyi és központi költségvetési szervek is részesülnek.

A növekedés a kulcs

A költségvetés azonban nem csak az akcióterv 300 milliárdja miatt áll gyenge lábakon, hanem azért is, mert a kormány jóval optimistább növekedési pályával számolt, mint bárki más.Ha nem úgy alakul a makropálya, mint ahogyan a kormány számolt – márpedig erre jó esély van –, akkor jelentős, durván 100-120 milliárdnyi adóbevételtől esik el a költségvetés.

Elemzők szerint jó esetben is csupán 0 százalék körüli gazdasági bővülés várható 2012-ben, de nem zárható ki, hogy ennél rosszabbul alakulnak a gazdasági folyamatok, ami hatással lesz a 2013-as büdzsére is. A problémát az EU és az IMF is jelezte, de szólt érte a Költségvetési Tanács (KT) és a Magyar Nemzeti Bank is.

Problémás a kormány terve az e-útdíj kapcsán is, 75 milliárd bevételre számít a jövő júliusban bevezetendő renedszertől, azonban a tervezetben a megvalósítás költségeivel nem számolnak. Kockázatot jelent mindemellett az alapvető élelmiszerek áfakulcsának csökkentéséről szóló terv is, ez akár további 60 milliárd forintos kiesést okozhat.

Ha csak a legnyilvánvalóbb kockázatokkal számolunk, a kormány által tervezett GDP-arányos 2,2 százalékos jövő évi hiány 3,8-4,2 százalékosra nő. Ezzel azonban ismét elbukunk abban a régi – és Matolcsy Györgyék által eddig sikeresnek mondott – küzdelemben, amelyet azért folytatunk, hogy kikerüljünk a túlzottdeficit-eljárás alól; ráadásul ezzel az államadósság-csökkentési pálya is veszélybe kerülhet.

Változni fog

A múlt heti kihelyezett frakcióülésen a kormányzó párt áttekintette a költségvetés kapcsán a fő célokat. Rogán Antal frakcióvezető ezt követően már jelezte, néhány változtatás még várható az eredeti beadványhoz képest. Szerinte tartható a költségvetés a jelenlegi formájában is, ugyanakkor tudják, hogy az Európai Bizottságnak a költségvetés kapcsán vannak javaslatai, észrevételei, ezeket is figyelembe kell venni.

„Úgy gondoljuk, hogy az IMF-megállapodás érdekében szükség van a költségvetés módosítására” – tette hozzá. Orbán Viktor múlt héten közölte, hamarosan kidolgoznak egy olyan „alternatív javaslatcsomagot” az IMF követeléseivel szemben, amelyet majd a tárgyalásokon megpróbálnak elfogadtatni. Erre azonban aligha van esély szeptember végéig, vagyis feltételezhető, hogy csúszni fog a költségvetés véglegesítése. A hiteltárgyalások forgatókönyve szerint most a magyar kormányon a sor, hogy válaszoljon a nemzetközi szervezetek még július végén kelt levelére – ha ez a héten megtörténik, az IMF és az Európai Bizottság illetékesei várhatóan nagyjából két héten belül tudnak az abban lévő magyar javaslatokra érdemben reagálni – mindez azt jelenti, hogy szeptember végére, amikorra a költségvetést elfogadni tervezné a kabinet, talán még a következő tárgyalási forduló időpontját sem állapítják meg.

Ennek kapcsán Rogán Antal frakcióvezető az Index kérdésére elmondta, jelenleg két verzión gondolkodnak, vagy kitolják a költségvetésről szóló zárószavazást év végére, vagy elfogadják azt jelenlegi formájában – esetleg kis módosításokkal –, és majd az év vége előtt még felülvizsgálják az aktuális helyzetnek megfelelően. Rogán Antal emlékeztetett a tavalyi költségvetési törvényalkotásra, amikor „a nemzetközi gazdasági környezet alakulása miatt” a kormánynak még az utolsó pillanatban is hozzá kellett nyúlni a számokhoz.