Erzsébet
4 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Szabálytalanul tendereztetett a PSZÁF

2012.09.11. 16:01

Megsemmisítette a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) az „Elektronikus jogi- és céginformációs adatbázis szolgáltatás beszerzése” című közbeszerzési ajánlattételi felhívását a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) hétfőn hozott határozatával. A Közbeszerzési Hatóság honlapján megjelentek szerint a bizottság megsemmisítette a tenderhez tartozó dokumentációt is.

A KDB jogosnak találta az Opten Informatikai Kft. érvelését: amennyiben a jog-, illetve cégtárra külön-külön is lehetett volna ajánlatot tenni, akkor ő is indulhatott volna a tenderen, a cégtárával.

A tenderdokumentációt három cég, köztük az Opten vásárolta meg, de csak a Complex Kiadó Jogi és Üzleti Tartalomszolgáltató Kft. tett ajánlatot. Az Opten azért fordult a KDB-hez, mivel a két szolgáltatás, a jogi- és a céginformációs adatbázis jól elkülöníthető, ennek ellenére csak a kettőre együtt lehetett ajánlatot tenni. A másik kifogása az volt, hogy az ajánlatkérő határozatlan időre akart szerződést kötni a nyertessel, ami jogsértő.

A KDB megállapította, hogy a két szolgáltatás műszakilag is elkülöníthető, ezért a közös ajánlattétellel a PSZÁF megsértette a közbeszerzési törvényt. A határozatlan határidőnél pedig idézte az Európai Bíróságot, amely kimondta: az a gyakorlat, miszerint a szolgáltatásnyújtásra irányuló közbeszerzési szerződést határozatlan időre kötik, önmagában idegen a közbeszerzésre vonatkozó közösségi szabályok rendszerétől és céljától. Az ilyen gyakorlat hatása hosszú távon az lehet, hogy korlátozza a potenciális szolgáltatók közötti versenyt.

A tendert tehát új felhívással és dokumentációval újra kell indítani. A KDB azért nem szabott ki bírságot, mivel a becsült ellenérték viszonylag alacsony volt, és a jogsértés reparálható.

Binder István, a PSZÁF szóvivője az MTI-nek elmondta: a felügyelet áttekinti a KDB határozatát, és a továbbiakban annak megfelelően végzi a közbeszerzési eljárásokat.