Eddig is a külföldiek tartottak minket talpon

MTI/Index
2012.09.13. 11:27
Az elmúlt évek gyors exportnövekedése nélkül Magyarország tartós, súlyos recesszióban lenne – mondta Palócz Éva, a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató vezérigazgatója a Világgazdaság és a Magyar Külgazdasági Szövetség közös konferenciáján csütörtökön Budapesten. A külföldi tulajdonú cégeknek pedig jelentősen jobb az exporintenzitása.

Elmondta, hogy a magyar export több mint háromnegyedét külföldi tulajdonban lévő vállalatok termelik meg, szemben a magyar vállalatok valamivel több mint 20 százalékos részesedésével. Hozzátette: „szó sincs arról, hogy csak a nagyobb külföldi tulajdonú vállalatok exportálnának, minden vállalatméret esetében nagyobb a külföldi tulajdonú vállalatok exportintenzitása”.

A közgazdász szerint az az ország, ahol a külföldi betelepült tőke és a belföldi között ekkora a szakadék, ott egyfajta spill-over, azaz áttételes hatásnak kell lennie, aminek az érvényesülése attól függ, hogy a belföldi gazdaság, a vállalatok menyire képesek rácsatlakozni a külföldi vállalatokra.

Palócz Éva Európai Uniós statisztikákat idézett, amelyek szerint a közvetlen kivitellel rendelkező kis- és középvállalatok aránya az EU egészében átlagosan 25 százalék, míg Magyarországon csupán 17 százalék. Hozzátette: a kkv-k számára sokszor a kivitel növelése jelenti a kitörési pontot, és az exportáló kkv-k jellemzően magasabb innovációs képességgel rendelkeznek.

Mint mondta, a kkv-k internnacionalizálódásának egyik legfőbb akadálya az információhiány, hogy keveset tudnak a külföldi piacokról és partnerekről. Ezért a hazai vállalatok számára komplex vállalkozástámogatási intézményrendszert kell létrehozni, amely magában foglalja a vállalkozási ismeretek átadását és az export- és beszállítói pozíciók erősítését is.

Gyarmat lett az ország

Raskó György ugyanitt elmondta, hogy sehol sem szorultak vissza ennyire súlyosan, mind a GDP-t, mind az exportot tekintve a hazai tulajdonú kkv-k az EU-ban, mint hazánkban, ami azt is magában hordozza, hogy a stratégiai döntések nagy részét nem az országban hozzák meg, írja a Napi Gazdaság.

Sokszor az állami segítség nélkül lehetetlen egy kkv-nak külföldön megvetnie a lábát, hiszen számos problémával kell szembenéznie egy ilyen projekt során: felkutatni a lehetséges vevőkört, pénzügyi forrást szerezni, olyan szerződéseket kötni, amelyek megfelelő biztosítékokat tartalmaznak, illetve, hogy nemfizetés esetén érvényesíteni tudja az érdekeit. Ilyen programokat külföldön már látni, például Németországban, Japánban, vagy akár Olaszországban már sikerrel segítették a helyi kiscégeket - mondta Raskó.

A szakember a segítségek közül kiemelte a hitel és kockázatkezelési elvek átalakítását: egy olyan országban, ahol alig nő a kkv-k tőkeellátottsága - uniós csatlakozás után a kkv-k mindössze 2 százalékkal gyarapították vagyonukat -, sokkal fontosabb, hogy nagyobb szerepet kapjon az innováció, a jó ötletek, mintsem a pénzzel való ellátottság.

Kiemelte még a külföldön létrehozandó kereskedőházak jelentőségét, amiknek a létrehozásához azonban szükség lenne ugyancsak az állami segítségre, akár tőkebefektetés formájában, amit utólag majd privatizálni lehetne.

Kissé lassult az export is

Az év eleji gyengécske számok után júniusban biztatóan megindult az export, de a július újból némileg visszafogottabb számokat hozott, a kivitel euróértéke 4,6 százalékkal nőtt a júniusi 5,9 százalék után, míg az import 4,0 százalékkal bővült júliusban. A mostani adatokból részleteket nem tudunk, tehát azt, hogy mely termékcsoportokban miként alakult a kivitel és a behozatal. Az viszont látható, hogy június-júliusban valami megmozdult a külkereskedelemben, és e mögött részben már a Mercedes-gyár termelésének beindulása is állhat, írta korábban a Portfolio.hu