Hidvéghi: Indokolt a keleti nyitás

2012.09.13. 11:56
Az NGM államtitkára szerint 2020-ra 140 milliárdra növelnék az exportot, szintén megdupláznák a kis- és középvállalatok kivitelét, de a régiós beruházásokat is ösztönöznék.

Indokolt a nyitás a magyar külkereskedelemben, mivel a világgazdaság hajtóereje immár Európán kívül van - mondta Hidvéghi Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium külgazdaságért felelős helyettes államtitkára a Világgazdaság konferenciáján csütörtökön.

A helyettes államtitkár elmondta: a keleti piacokon kereskedőházak létrehozásával, közvetett módon, azaz a beszállítói kapcsolatokon keresztül, vagy harmadik országok segítségével lehet elősegíteni a külkereskedelmi kapcsolatok erősítését.

Hidvéghi Balázs a magyar kormány külgazdasági stratégiáját ismertetve elmondta, hogy az évtized végéig szeretnék, ha megduplázódna, 140 milliárd euróra nőne az export, a kis- és középvállalatok kivitele kétszeresére, 12-15 milliárd euróra emelkedne, illetve duplájára nőne a közvetlen tőkebefektetések értéke Magyarországon, és a magyarországi vállalatok külföldi beruházásainak értéke is.

Kijelentette, a kivitel növelése egyaránt szolgál belgazdasági szempontokat, így a gazdasági növekedést, a foglalkoztatás bővítését, de a külső egyensúly javulásához is hozzájárul.

Magyaroroszág nyitott gazdaság

A helyettes államtitkár a magyar külkereskedelemről szóló értékelésében elmondta: Magyarország gazdasága rendkívül nyitott, jelentős mértékben épül a külkereskedelemre. Az áru- és szolgáltatásexport GDP-hez viszonyított aránya  87 százalék, és a kivitel erősen koncentrált az Európai Uniós tagállamok irányában.

„A magyar kivitel 2003 óta több mint megduplázódott, és a tavalyi 7 milliárd eurós külkereskedelmi többletre méltón lehetünk büszkék” – mondta a nemzetgazdasági minisztérium szakembere.

A minisztérium üdvözli azokat a befektetőket, akik hosszú távú, stratégiai beruházásban gondolkoznak, s arra ösztönzik őket, hogy régiós partnerségeket is alakítsanak ki – fogalmazott az államtitkár-helyettes. E tekintetben fontos szerepük van a városoknak és a megyéknek – tette hozzá.

A beruházások fontosak lennének

Elmondta, hogy kiemelt fontosságú a Kárpát-medencei beruházások ösztönzése, nem kizárólag a magyar nyelvű területeken. Mint mondta, "itt egy 50-60 milliós piacban érdemes gondolkozni és ha ezekre a piacokra sikerül betörni, akkor új horizont nyílik meg a kivitel növekedése előtt".

Hidvéghi szerint a Kárpát-medencei külgazdasági kapcsolatok erősítéséhez több eszköz is rendelkezésre áll, így a regionális klaszterképződés támogatása, a kkv-k és a kiemelt stratégiai jelentőségű programelemek támogatása, struktúra- és közlekedésfejlesztés, illetve a térségi szak- és felnőttképzés támogatása.  • Tippek
  • Hírek