Rogán finomítaná a munkahelyvédelmi tervet

2012.09.13. 11:43

A Fidesz frakciója azt kéri a kormánytól, hogy a munkahelyvédelmi akciótervet maradéktalanul valósítsa meg. A finanszírozást biztosítani kell, akkor is, ha ennek tervezett elemeit esetleg ki kell cserélni - mondta Rogán Antal az Inforádiónak. A frakcióvezető hozzátette, hogy erről a kormány tehet javaslatot.

Arról lehet vitatkozni, hogy szabad-e kivetni adót a jegybank pénzügyi műveleteire, de az vitathatatlan, hogy 2013-ban ez az adóbevétel befolyna, legfeljebb 2014 a kérdéses - fejtette ki a fideszes politikus.

Ha a kormány ki akarja váltani a jegybankra kivetett tranzakciós adót, akkor valami mással ezt megteheti, de a frakció ragaszkodni fog az akcióterv maradéktalan megvalósításához - emelte ki a frakcióvezető, aki szerint meg kell próbálni megvédeni a júliusban hozott bevételi intézkedéseket.

Rogán Antal közölte: a jegybankra kivetett adót továbbra is olyan ötletnek tartja, amelyen "érdemes gondolkodni", bár lehet, hogy csökkenteni kell a mértékét vagy szűkíteni a körét. Bizonyára vannak a költségvetés kiadási oldalán olyan beruházások, amelyeket végig kell gondolni - tette hozzá.

A munkahelyvédelmi terv részleteiben várható esetleges változásokat firtató felvetésre elmondta, megfogalmazódtak "finomítási" javaslatok a frakcióban például a kisadózókkal kapcsolatban, akiknek 2013-tól minden adót és járulékot kiváltana egy havi 50 ezer forintos kisadó. Esetükben az az indítvány merült fel, hogy korlátozott mértékben lehetőségük legyen valamilyen költségelszámolásra - emelte ki a frakcióvezető.

Tarható, de változtatni kell

„Azt gondoljuk, hogy tartható a költségvetés a jelenlegi formájában is, ugyanakkor tudjuk, hogy az Európai Bizottságnak a költségvetés kapcsán vannak javaslatai, észrevételei” – mondta Rogán múlt héten. Egyetértenek az IMF-fel és az Európai Bizottsággal abban, hogy csökkenteni kell az államadósságot és alacsony szinten kell tartani a költségvetés hiányát. „Úgy gondoljuk, hogy az IMF-megállapodás érdekében szükség van a költségvetés módosítására” – tette hozzá.

„Vannak dolgok, amelyekről egyáltalán nem érdemes beszélni, mert nincs értelme. Ilyen például a nyugdíjak befagyasztása” – fogalmazott a frakcióvezető. És hát valóban igaza van: annyira nincs értelme erről beszélni, hogy, mint az Index által megismert eredeti IMF-levélből kiderült, maga a Valutaalap sem írt egy szót sem a nyugdíjakról. A frakcióvezető szerint ugyanakkor a nyugdíjra és a családi pótlékra fordított kiadások csökkentése a tárgyalásokon konkrétan elhangzottak, amikor rákérdeztek arra, az IMF pontosan mit ért a szociális kiadások csökkentése alatt. Más kérdésekben azonban egybeesnek az ország érdekei a nemzetközi szervezetek követeléseivel, vélte a frakcióvezető, ilyen többek közt a bürokrácia leépítésére irányuló IMF-javaslat is, ezt a frakció is támogatja.

"Falusi gyerek vagyok és amikor életemben először jártam a Budapesten, a metrón utaztunk, amikor érdeklődésből beleolvastam egy mellettünk ülő bácsi újságjába, a nagynéném szólt, hogy ez nem illik, én ezt egy életre megtanultam" - reagált Rogán arra a kérdésre, megkérdezte-e Orbán Viktortól, hogy pontosan milyen dokumentum alapján idézte csütörtökön az IMF követeléseit.

Rogán Antal, aki Pleschinger Gyula mellett tagja a Varga Mihály vezette magyar tárgyalódelegációnak, a Magyar Nemzet szerdai számában megjelent interjúban egyébként azt mondta: „ha csak gazdasági feltételei vannak a megállapodásnak, akkor gyorsan megszülethet az egyezség”.

Keretes szöveg.  • Tippek
  • Biztosítás