Vendel
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

2050-re érhetjük utol Európát

2012.09.14. 17:10
Magyarország és Csehország az idei évet recesszióban tölti, és Lengyelországban is jelentősen lassul a növekedési ütem, a három közép-európai gazdaság hosszú távú konvergencia-folyamata azonban nem áll le, és az országcsoport az évszázad közepéig jelentősen megközelíti a nyugat-európai jövedelmi szinteket - jósolták pénteki előrejelzésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

A Goldman Sachs (GS) csoport londoni felzárkózó térségi elemzőstábja a pénteken ismertetett távlati GDP-becslése alapján azt valószínűsítette, hogy az egy főre jutó bruttó hazai termék Csehországban 2020-ig eléri az EU-átlag 80 százalékát, 2050-re pedig csaknem teljesen felzárkózik az uniós átlagszinthez.   Az alacsonyabb jövedelmi szintekről induló Lengyelországban és Magyarországon 2030 körül érheti el a fejenkénti GDP-érték az EU-átlag 80 százalékát, 2050-re pedig 90 százalékig emelkedik tovább.

Nagyon érzékenyek vagyunk a nyugati növekedésre

A GS szakértői is elismerték ugyanakkor, hogy erre a hosszú távú konvergencia-forgatókönyvre jelentős kockázatot jelent az euróövezeti gazdaság esetleg hosszan elhúzódó lanyha teljesítménye.

A cég londoni elemzői ezzel kapcsolatos becslésükben közölték, hogy számítási módszerük szerint a külkereskedelmi részesedéssel súlyozva számolt euróövezeti kereslet minden 1 százalékpontnyi csökkenése hozzávetőleg 0,7 százalékpontot von le Magyarország és Csehország éves GDP-növekedési ütemeiből. Lengyelországban, ahol a nagy belső piac védelmet nyújt a külső keresleti sokkokkal szemben, ez a negatív hatás kisebb, 0,5 százalékpont körüli GDP-mínuszt jelent.

Magyarországon a cég elemzői 1,0 százalékos idei, egész éves GDP-csökkenést, jövőre 1,2 százalék körüli növekedést várnak, kiemelve azt a véleményüket, hogy a régiónál gyengébb teljesítményt egyebek mellett a végtörlesztés fogyasztáskorlátozó hatása magyarázza, emellett növekedési kockázatot jelent a beruházások visszaesése is.

Egyre borúsabban látnak minket

Az idei egész éves magyar recesszió most már konszenzusos előrejelzés a City elemzői közösségében, és a jövő évi magyar növekedésre adott londoni prognózisok is rendre borúlátóbbak a Goldman Sachs pénteken ismertetett új becslésénél.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD),  júliusban 2012 egészére 1,3 százalékos magyar GDP-csökkenést jósolt. Előző, májusi átfogó térségi jelentésében az EBRD még 1,0 százalékos idei magyarországi gazdasági visszaesést valószínűsített.

A közép- és kelet-európai térség átalakulásának finanszírozására 21 éve létrehozott londoni bank rontotta jövő évi magyar növekedési előrejelzését is: szerintük 2013-ban a magyar gazdaság teljesítménye 0,4 százalékkal növekedhet csak a májusi EBRD-előrejelzésében szereplő 0,7 százalék helyett.

Az EBRD szerint a bank működési területén folyamatosan terjednek kelet felé az euróövezeti adósságválság átszűrődő hatásai, és emiatt várható a korábban feltételezettnél is rosszabb gazdasági teljesítmény az egész átalakuló régióban.

A Morgan Stanley prognózisa szerint Magyarországon az idén 1,2 százalékos gazdasági visszaesés várható a korábban becsült 0,3 százalékos GDP-csökkenés helyett, 2013-ra szóló magyarországi növekedési becslését pedig a cég 1,7 százalékról 0,7 százalékra csökkentette. A JP Morgan  jelenleg érvényes előrejelzése szerint a magyar GDP 2012-ben 1,2 százalékkal csökken, jövőre pedig valószínűleg 0,8 százalékkal bővül.