Csődben a fehérvári távhőgyártó

2012.09.14. 09:36 Módosítva: 2012.09.14. 09:41

Elrendelte a Fejér Megyei Bíróság a Székesfehérvári Fűtőerőmű (SzF) Kft. felszámolását, az erről szóló, szeptember 3-án kelt, mostanra jogerőre emelkedett végzés pénteken jelent meg a Cégközlönyben. A társaság nagyjából húszezer székesfehérvári lakás számára állít elő távhőt és melegvizet.

Az SzF Kft. az idén február óta hatályos cégadatok szerint. az önkormányzati tulajdonú Széphő Zrt. 51 százalékos birtokában van, 24,5-24,5 százalékban további tulajdonos a dunaújvárosi Energott Kft. (tulajdonos-vezetője a szolgáltatási és energetikai üzletben jól ismert Pomázi Csaba), illetve a fehérvári Készpénz Zrt. (a tulajdonos-vezető az üzleti életben itt is ismert: Főrhécz Imre). Az Opten Cégtárából kiderül: az elmúlt három évben 5,3 és 6,7 milliárd forint közötti árbevételeket ért el, a 2010-ig tartó, évi 300 millió forint körüli adózott nyereségét tavaly egy durva, 567 milliós veszteség követte.

A cég üzletrészein idén február az Erste szerzett zálogjogot, vélhetően egy hitelügylet fejében. A társaság ellen júniusban bírósági végrehajtást rendeltek el, néhány nappal azt követően, hogy hatályba lépett az a kormányrendelet, amely értelmében stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek számít. Ez lényegéebn azt jelenti, hogy azóta számítani lehetett a vállalat csődjére (a minősítésnek ugyanis alapvetően a felszámolási eljárásoknál van jelentősége). A bírósági végzésből kiderül: a felszámolást május második felében kezdeményezték.

A székesfehérvári önkormányzat honlapja idén júniusban arról írt: a cég egyik magántulajdonosa felszámolási eljárás indításával fenyegetett, ezért is kérték a stratégiai vállalattá minősítést. Az önkormányzat akkori tájékoztatása szerint a cég felhalmozott adósságai miatt veszélybe került a szolgáltatás.

Miután stratégiai jelentőségű vállalatról van szó, a Fűtőerőmű felszámolója az állami tulajdonú Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. lesz. A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű céget – működésének időleges biztosítása érdekében – rendkívüli moratórium illeti meg (fizetési haladék) a vele szembeni követelések teljesítésében, ami a csődeljárás vagy felszámolás elindulásakor 90 nappal meghosszabbítható. Az állami felszámolót nem lehet felmenteni, szabálysértés esetén csak pénzbírság szabható ki rá.

A vagyonértékesítést nem nyilvános eljárás keretében bonyolíthatja le a felszámoló, az értékesítés és az értékesítés módja ellen nem lehet kifogással élni. A felszámoló – a működő üzemként való értékesítés érdekében – megtagadhatja a tájékoztatást az adós cég vagyoni és pénzügyi helyzetéről, szerződéseiről, szerződéseinek felmondásáról, készleteinek selejtezéséről a hitelezőknek, a munkavállalóknak, az üzemi tanácsnak és az állami foglalkoztatási szervnek egyaránt.

A város szerint rendben lesz minden

Cikkünk megjelenése után adta ki a székesfehérvári önkormányzat reagáló közleményét: "Székesfehérvár önkormányzata mindent megtesz a fehérvári távfűtéses lakásban élőkért és jogi garancia is van a folyamatos szolgáltatás biztosítására. Nincsenek veszélyben a fehérvári fogyasztók, azaz a Fűtőerőmű Kft. ellen indított felszámolási eljárás nem befolyásolja a távfűtés és melegvíz-szolgáltatást a városban" – ígéri a székesfehérvári önkormányzat. Mint írják, az eset sajnálatos, ám az elmúlt hónapok történéseinek ismeretében nem ért senkit váratlanul.