A jövő héten küldjük a választ az IMF-nek

2012.09.16. 17:54 Módosítva: 2012.09.16. 18:24

A magyar tárgyalódelegáció a hét közepéig megküldi a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottságnak a magyar kormány alternatív tárgyalási javaslatát – nyilatkozta Varga Mihály, az IMF–EU-tárgyalásokért felelős miniszter az MTI-nek vasárnap.

Varga Mihály úgy fogalmazott: „Lényegében az utolsó szakaszához érkezett annak az alternatív tárgyjavaslatnak az elkészítése, amit a kormány a tárgyalásokhoz alakított ki. Ennek a kidolgozása hamarosan befejeződik, és a jövő hét közepéig az ezt tartalmazó levelet megküldjük az IMF-nek és az Európai Bizottságnak”.

A kormány ennek az anyagnak az elküldésével válaszolni kíván azokra a felvetésekre, amiket a júliusi tárgyalások után az IMF és az Európai Bizottság delegációja készített. "Ezzel a levéllel is szeretnénk jelezni, hogy a magyar kormány készen áll a tárgyalások folytatására" – tette hozzá.

A miniszter a javaslatcsomag konkrét elemeire vonatkozóan nem kívánt nyilatkozni, de leszögezte, az nem tartalmaz a nyugdíjak vagy jövedelmek csökkentésére vonatkozó terveket, és a kormány nem támogatna új ingatlanadó elfogadására vonatkozó javaslatot sem. Nem mintha ez bármiféle is kormányzati keménykedést jelentene. Mint az Index a kormány által titkosan kezelt, de birtokába került levelek alapján korábban megírta: noha Orbán Viktor azt állította, hogy a nemzetközi szervezeteknek vannak ilyen elvárásaik, ez nem volt igaz, vagyis a kormány nem létező követelések ellen hadakozik.

Varga kijelentette: nem látják szükségességét új makrogazdasági prognózis elfogadásának.  "Továbbra is a 2013-as költségvetés makrogazdasági pályáját tartjuk" - fogalmazott a miniszter, aki hozzátette, hogy a megállapodásra akkor is lesz lehetőség, ha az esetleg érinti valamilyen módon a 2013-as költségvetést. A kormány határozott célja, hogy a bruttó hazai termék 3 százaléka alá került költségvetési hiányt 2012 után is megőrizze ezen a szinten, és erre a munkahelyvédelmi akcióterv esetén is látnak esélyt.

"Mi a tárgyalási csomagunkban a sárvári frakcióülés felhatalmazása alapján hozott döntéseket összegezzük, és javaslataink is a frakció által megfogalmazott megoldási irányokat képviselik majd" - fogalmazott a miniszter . A levélben kitérnek arra is, hogy a kormány továbbra is elővigyázatossági hitelkeret elkészítését tartaná fontosnak.

Az IMF és a bizottság szakértőinek felvetéseire reagálva elmondta, hogy a kormány és a nemzetközi szervezetek helyzetmegítélésében vannak hasonló elemek, így az, hogy  a külső, főleg az európai gazdaság növekedési kilátásainak romlására utaló adatok kockázatot jelentenek. "Ezért fontosak lesznek a 2012 második félévi gazdasági adatok, hiszen ezek befolyásolhatják azt, hogy 2013-ra és 2014-re milyen kilátásaink lesznek" - tette hozzá.

Varga Mihály utalt Gerry Rice, az IMF külkapcsolatokért felelős  igazgatójának csütörtöki mondataira is, ami szerint a tárgyalások folyamatban vannak, és elmondta: "mi is úgy érezzük, hogy ez egy dialógus".  "Ez a levél felgyorsíthatja ezt a folyamatot. Amint ez a levél a jövő héten elment, attól kezdve lényegébe az IMF-en és az Európai Bizottságon múlik, hogy mikor tudjuk a megkezdett tárgyalásokat folytatni" - mondta.

Előzmény

A kormány által titkosan kezelt júliusi levél múlt csütörtökön (szeptember 6-án) került az Index birtokába. Az IMF és az EU által közösen írt levél a hiteltárgyalások első fordulójának lezárása után született, és erre hivatkozva jelentette be Orbán Viktor, hogy nem akarunk IMF-hitelt. Mint ahogy cikkünkben megírtuk, a levélben diktátumok nincsenek, csak évek óta sürgetett intézkedések iránti igény. Kevés elvárás szerepel, nincsenek konkrétumok sem az szja-átalakítással, sem a szociális kiadások áttekintésével kapcsolatban, de mindkét területen várnak lépéseket. Konrkétumként szerepel viszont az Alkotmánybíróság hatásköreinek visszaállítása és az MNB-t sújtó, az EU által is kifogásolt tranzakciós adó eltörlése. Azonnal intézkedéseket is sürgetnek, különben borul az idei és 2013-as hiánycél is.

Orbán Viktor szerint a frakcióülés arra az álláspontra helyezkedett, és ő személyesen is ezen a véleményen volt, „hogy ezen az áron nem” pénzügyi garancia az IMF-től. A frakció felhatalmazta a kormányt arra, hogy egy alternatív tárgyalási javaslatot dolgozzon ki.