Hiába lett olcsóbb a gáz, nem csökken az ára

2012.09.17. 06:31

Miközben az E.Onnak sikerült a földgáz importárát csökkentenie, a földgáz árát befolyásoló szinte minden más tényező rosszabbul alakult az elmúlt egy évben – írja a hétfői Világgazdaság. A lapna Jan Massmann, az E.On Földgáz Trade igazgatósági elnöke azt mondta: „már eddig is elértünk árengedményt oroszországi gázimportunknál [...] erőfeszítéseink azonban nem korlátozódnak az árakra, mivel az ellátásbiztonság garantálása, azaz hogy mindenkor a szükséges mennyiség biztonságosan rendelkezésre álljon, legalább ugyanolyan fontos".

Az elnök magyarázata szerint a gázbeszerzési költségek csökkenését jelentősen ellentételezte a forint gyengülése, illetve a földgáz-infrastruktúra költségnövekedése és az energiafogyasztást terhelő adók emelése. A gáz import árát az interjú szerint 2011 közepén tudták csökkenteni.

A szakember a beszerzési árat ugyan nem közölte, mondván: a termelővel kötött szerződések titoktartásra kötelezik, de elmondta: a Gazprom képviselőit sikerült meggyőzniük, hogy az árcsökkentés közös érdek. Azt viszont elmondta: „a felhasználói árakat a gázbeszerzési költségek mellett más is befolyásolja”, emiatt nem jelent meg a lakossági árakban az importár csökkentése.

A siker hátterében álló tényezők között említette, hogy az E.On – részben a németországi piacra – évente a magyar fogyasztás többszörösének megfelelő mennyiségű orosz gázt vásárol, és az orosz félnek sem érdeke a földgázfelhasználás csökkenése egy nem versenyképes ár miatt.

Mint ismert, a magyar kormányfő nemrég bejelentette, közel járunk ahhoz, hogy az E.On ismét állami kézben legyen. Ennek részleteiről azóta sem árultak le részleteket sem a kormány, sem a német energetikai holding illetékesei, Navracsics Tibor azonban később finomította Orbán Viktor szavait, mondván, az adásvételhez nemcsak vásárlási szándék, hanem eladó is kell.