Közbeszerzések nyertesei húzzák az építőipart

2012.09.17. 09:26

2012 júliusában az építőipari termelés 7,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A növekedés részben a rendkívül alacsony előző évi termelés, részben néhány útépítési, vasút-felújítási munka, valamint közműépítések következménye, közölte hétfőn a KSH.

Júliusban az építőipari termelés volumene kiigazítatlan adatok szerint és munkanaptényezővel kiigazítva is 7,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Szezonálisan kiigazítva a termelés az előző havinál 8,6 százalékkal magasabb volt. A júliusi növekedés ellenére az év első hét hónapjában a termelés összesen 7,3 százalékkal esett vissza 2011 azonos időszakához képest.

Júliusban a két építményfőcsoport közül az épületek építése 0,3 százalékkal csökkent, míg az egyéb építmények építése jelentősen, 15,5 százalékkal nőtt. A növekedés – az egy évvel ezelőtti nagyarányú (17,8%-os) visszaesés után – elsősorban elkerülő- és összekötő utak építésének, vasúti fővonalak felújítási munkáinak, illetve kisebb részben kommunális beruházások építési munkáinak köszönhető. Szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építésének teljesítménye 6,9 százalékkal, az egyéb építményeké 5,6 százalékkal magasabb volt az előző havinál.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése – ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza – 0,1 százalékkal emelkedett. Az egyéb építmények ágazat termelése az egy évvel korábbi jelentős csökkenés után 27,3 százalékkal nőtt. Az építőipari termelés mintegy kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése 0,5 százalékkal maradt el 2011 azonos időszakától.

A 2012 júliusában kötött új szerződések volumene 3,3 százalékkal kisebb volt az egy évvel ezelőttinél. Az épületek építésére kötött szerződések volumene 11,6 százalákkal csökkent, míg az egyéb építmények építésére kötötteké 1,8 százalékkal nőtt a 2011. júliusihoz viszonyítva. Az építőipari vállalkozások 2012. július végi szerződésállományának volumene kismértékben, 0,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Ezen belül a két építményfőcsoport adata ellentétesen alakult: az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 21,4 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké 13,2 százalékkal magasabb volt, mint 2011. július végén.