Eddig 55 milliárd offshore-pénz jött haza

2012.09.19. 08:36

Az elmúlt másfél évben 55 milliárd forint érkezett haza Magyarországra az offshore-adóamnesztia keretében – írta a Magyar Nemzet. A lap szerdai száma a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól kapott tájékoztatás alapján felidézi: 2011-ben 2,9 milliárd, az idén az év első hét hónapjában 2,6 milliárd forint adóbevétel származott a kedvezményes adózási szabályból.

Ha egy üzletember hazautalja a külföldről származó, vagy offshore cégben, külföldi bankszámlán tartott pénzét, és itthon 10 százalék adót fizet, a vagyon eredetét sem a magyar adóhatóság, sem az igazságszolgáltatás nem firtathatja. A szakértői becslés szerint a legalizált összeg nagyobb része honi befektetésekben, vállalkozásokban gyarapodhat ezután, írja a lap.

„A pénz nagyobb része az országban marad” – mondta a Magyar Nemzet a szóban forgó summa lehetséges sorsát firtató kérdésére a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének elnöke. Herich György úgy véli: a magas hozamú befektetések és a vállalkozási lehetőségek egyaránt itthon tarthatják a korábbi offshore-vagyonokat.

Nink Gabriella, a KPMG adótanácsadó cég igazgatója a lapnak elmondta, az utóbbi hónapokban nem érezhető az év végén lejáró amnesztia iránti érdeklődés növekedése, de az sem zárható ki, hogy az utolsó hónapok gyökeres változást hoznak ebben.